Zemlja poznata po bankama

U Švicarskoj sproveden prvi referendum o monetarizmu: Izražena većina za slobodu banaka

Samo 26 posto Švicaraca bilo je za promjene koje je predložila referendumska inicijativa
Credit Suisse banka
 Profimedia, Alamy

Švicarska građanska inicijativa 'Monetarna suverenost' proglasila je uspjeh na referendumu o promjenama monetarnog sistema Švicarske koji je u nedjelju sproveden u toj zemlji, iako se samo 26 posto Švicaraca izjasnilo za promjene koje su predložili.

Prijedlozi inicijative išli su u smjeru ograničavanja ovlasti poslovnih banaka u kreiranju tzv. svježeg novca i financijskih derivata na tržištu.

- Unatoč kampanji naših oponenata kojom se pokušalo unijeti konfuziju među građane i usprkos dezinformacijama Federalnog vijeća i Narodne banke Švicarske, dobili smo respektabilan rezultat referenduma koji ukazuje da mnogi Švicarci uočavaju opasnost od kreiranja novca od poslovnih banaka – poručili su iz inicijative 'Monetarna suverenost', priznajući kako nisu uspjeli ostvariti željenu većinu izašlih na referendum za promjene monetarnog sistema Švicarske.

Uzroke podbačaja organizatori referenduma vide u ograničenim resursima kojima su raspolagali u kampanji za promjene monetarnog sustava, ali i kampanji zastrašivanja koje su provodili, kako navode u inicijativi, lobisti poslovnih banaka.

- Mnogi koji su glasali 'ne' na referendumu nisu protiv inicijative 'Monetarna suverenost' već protiv iskrivljene slike koja je stvorena o našim zahtjevima – tvrde u inicijativi za promjene monetarnog sustava Švicarske.

Švicarska vlada i Narodna banka branile su postojeći monetarni sustav tvrdeći da bi promjene koje traže organizatori referenduma bile 'opasan eksperiment'. Upozoravali su i kako se na ovaj način podriva povjerenje građana u švicarske poslovne banke.

Zagovornici promjena švicarskog monetarnog sustava upozoravaju kako, unatoč neuspjeha referenduma, država mora posegnuti za izmjenama tog sustava jer je, tvrde, pitanje nove financijske krize samo pitanje trenutka. Oni su referendumom pokušali potaknuti Narodnu banku Švicarske na preuzimanje odgovornosti i ovlasti kako bi upravljala procesima, a ne samo odgovarala na krize.

Organizatori referenduma očekuju i da političari iščitaju poruke koje su odaslane referendumom o monetarnom sustavu. Poslovne banke referendumskom inicijativom htjelo se natjerati da upravljaju samo novcem prikupljenim od štediša, posuđenim od drugih banaka i novčanom masom koju kreira Narodna banka. Potpise na inicijativu za raspisivanje referenduma stavilo je 110 tisuća Švicaraca.

Tijekom predreferendumske kampanje moglo se čuti da u Švicarskoj čak 90 posto novčane mase u digitalnom obliku kreiraju poslovne banke. Zagovornici ograničavanja moći poslovnih banaka upozoravali su kako se banke nalaze u sukobu interesa, kreirajući novčanu masu i zarađujući na njoj.

Istodobno s izjašnjavanjem o zahtjevima 'Monetarne suverenosti', Švicarci su izašli i na referendum o novom zakonu organiziranja igara na sreću, podržavši prijedlog da se strancima onemogući pružanja usluga klađenja na švicarskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:37