U siječnju 6,4% više dozvola

U siječnju predviđena gradnja 1.097 stanova prosječne površine od 91 kvadrata

Ovogodišnji je siječanj najbolji od 2009. godine zbog izdanih dozvola za gradnju zgrada i stanova, ističu u HGK
Gradilište kompanije Stanoinvest
 Goran Šebelić / CROPIX

U Hrvatskoj je u siječnju izdano 719 građevinskih dozvola, il 6,4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci državne statistike.

Predviđena vrijednost radova na temelju građevinskih dozvola izdanih u siječnju iznosi, izračunali su u HGK, 2,3 milijardi kuna, što je 58,8 posto više nego u siječnju prošle godine. Ovogodišnji je siječanj, ističu u Komori, najbolji siječanj još od 2009. godine po broju izdanih građevinskih dozvola za zgrade i stanove.

Najveći dio izdanih građevinskih dozvola, 82,3 posto, odnosi se na gradnju zgrada, dok je preostalih 17,7 posto izdano za gradnju ostalih građevina. Godišnji rast u siječnju kod dozvola za zgrade, ističu u HGK, iznosi 6,1 posto, a kod dozvola za ostale građevine 7,6 posto. Gledano po vrstama radova, 70,9 posto građevinskih dozvola izdano je za novogradnju, a preostalih 29,1 posto za rekonstrukcije,

Ako je suditi po izdanim građevinskim dozvolama u siječnju, mjesecu koji je tradicionalno najslabiji po izdavanju građevinskih dozvola, predviđena je gradnja 1.097 stanova. Prosječna površina stanova koji se planiraju graditi je 90,6 četvornih metara, ističu u DZS-u.

Iako podaci o izdanim građevinskim dozvolama potvrđuju nastavak oporavak građevine u Hrvatskoj, ekonomisti već duže vrijeme upozoravaju da nedostaju veliki infrastrukturni projekti, koji bi dali dodatni zamah hrvatskom gospodarstvu.

"Očito je da pri učinkovitijem korištenju sredstava iz fondova EU jačaju infrastrukturni investicijski projekti, i to oni veće vrijednosti, s obzirom na to da broj izdanih dozvola raste sporije od predviđene vrijednosti projekata", upozorava se u komentaru HGK.

U nastavku godine u Komori očekuju umjeren rast broja građevinskih dozvola, dijelom i zbog očekivanog jačanja investicijske aktivnosti, koja će se u velikoj mjeri financirati novcem iz Unijinih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:19