Novi pokušaj

U Aluminiju se uskoro pokreće proizvodnja u ljevaonici, radnici traže istragu kriminala

Za pokretanje tvornice ljevaonice potrebno je osigurati opskrbu s električnom energijom od ukupno 3 megavatsati
Tvornica aluminija u Mostaru
 Saša Burić

Postoji ekonomska opravdanost za vrlo skoro pokretanje proizvodnje u pogonima ljevaonice u mostarskom Aluminiju, dok će tek analize o poslovanju tvornice Anoda i Elektrolize pokazati kada bi ponovno mogli biti stavljeni u pogon, objavili su u ponedjeljak predstavnici kompanije koja je prošlog tjedna isključena s naponske mreže, dok su radnici zatražili istragu kriminalnih radnji.

Nakon sastanka kojemu su nazočili predstavnici Vlade Federacije BiH, Nadzornog odbora i uprave, radnici i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, izražen je optimizam u ponovno postupno pokretanje proizvodnje.

"Prvo bi se krenulo s ljevaonicom. Urađene su analize i izračuni da je moguće u vrlo kratkom roku pokrenuti proizvodnju u ljevaonici. Nakon toga je već započeta analiza o nastavku rada u anodama i elektrolizi. Što će analize pokazati, kolika su oštećenja i kada je moguće pokrenuti proizvodnju znat će se nakon toga", rekao je predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić. Pojasnio je kako postoje razlozi za optimizam i ponovno pokretanje proizvodnje te pronalasku modela funkcioniranja.

Za pokretanje tvornice ljevaonice potrebno je osigurati opskrbu s električnom energijom od ukupno 3 megavatsati, dok je tvornica u punom pogonu s elektrolizom, koja je najveći potrošač električne energije, trošila 143 megavatsata električne energije.

Po Klepiću, ključno je sačuvati svih 900 radnika te ih postupno vraćati u proizvodnju. Posebno se to odnosi na stručnjake i kvalificirane radnike koji mogu ponovno pokrenuti proizvodnju.

"Nema smisla s početnicima oživljavati sve ovo. To ne bi mogli ni napraviti. Zaključak je da te zaposlenike odmah aktiviramo i očekujem da će ih se značajan broj staviti u funkciju", dodao je predsjednik Nadzornog odbora Aluminija.

Klepić je potvrdio kako je Vlada Federacije BiH na hitnoj sjednici odobrila program konsolidacije Aluminija na šest mjeseci što znači da u međuvremenu ovoj posrnuloj kompaniji nitko ne može blokirati račun niti pokrenuti proceduru stečaja. Izrazio je očekivanje da će Vlada Federacije BiH, koja je suvlasnik 44 posto udjela, te Vlada Republike Hrvatske, koja je vlasnik 12 posto dionica, podržati oporavak nekadašnjeg mostarskog giganta.

"Očekuje se potpora i pomoć Vlade Federacije BiH, a nadamo se da će se i s Republikom Hrvatskom ostvariti određene pogodnosti", dodao je Klepić.

Po riječima predsjednika Skupštine Neovisnog sindikata Aluminija Pere Bebeka, za radnike je najvažnije da se jamči ostanak ili zbrinjavanje svih 900 radnika Aluminija.

"Raspravljalo se o povratku svih 900 djelatnika ali ne znam u kojem vremenskom roku. Slažem se s navodima da je ljevaonica broj jedan. Ona bi se jako brzo mogla osposobiti", rekao je Bebek.

On je zatražio od vlasti da istraže kriminal u poslovanju Aluminija posljednjih deset godina. Izrazio je sumnju da je istraga zataškavana.

"Da, opstruirana je sigurno. Sjećate se da su 2014. vođene opsežne istrage oko nekih stvari. Međutim ti papiri su negdje sklonjeni. Djelatnici su za to da institucije rade svoj posao i istraže taj kriminal", rekao je Bebek.

Prošloga tjedna mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže nakon što uprava više nije mogla osigurati nabavku električne energije. Dugovanja Aluminija iznose oko 200 milijuna eura od čega je dug za potrošnju električne energije oko 147 milijuna eura. Zbog prestanka rada Aluminija radnici su prosvjedovali ispred zgrade središnjice HDZ-a BiH u Mostaru, a zabrinutost su izrazili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te hrvatska Vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 20:47