Gospodarski forum u Westinu

Tvrtke iz Hrvatske i UAE-a žele jačati suradnju, posebno u trgovini i turizmu

U Dubaiju su svi koji nešto znače, konkurencija je jaka, ali važno je biti na tom tržištu
Panorama Dubaija
 Profimedia, Alamy

Interes za jačanjem gospodarske suradnje između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) jak je na obje strane, poruka je s današnjeg Gospodarskog foruma, koji su HGK i Dubai Exports održali u zagrebačkom hotelu Westin.

Mogućnosti jačanja suradnje posebno postoje u segmentu robne razmjene, koja je na niskim granama. Naime, kako pokazuju podaci DZS-a, hrvatski izvoz u UAE lani je iznosio samo 26,3 milijuna eura, dok smo iz te zemlje uvezli roba u vrijednosti manjoj od milijun eura. No, velik interes za jačanjem suradnje postoji i u segmentu usluga, posebno u turizmu.

Kako je ocijenio Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove, posebno velik prostor za suradnju otvara se u energetici, građevinarstvu, strojarskoj i metaloprerađivačkoj industriji, kao i u prehrambenoj industriji, ICT sektoru i turizmu.

“Hrvatske tvrtke nikada nisu izgubile interes za tržištem UAE-a”, naglasio je Barbarić.

S druge strane, Hrvatska za tvrtke iz UAE-a može biti ulaz na tržište EU-a, ali i odskočna daska za tržišta regije, istakao je Barbarić.

“Hrvatska je jedno od važnih tržišta koje istražujemo posljednjih godina. Pozorno pratimo zbivanja u široj regiji i svjesni smo da je Hrvatska ključ za ulazak na druga tržišta”, istakao je Mohammad Ali Al Kamali, zamjenik predsjednika vladine agencije Dubai Exports.

O svojim iskustvima na tržištu UAE-a govorili su i Vedran Kelek iz Podravke, kao i Ivana Jukić iz Mlinara. Obje su hrvatske tvrtke, naime, prisutne na tržištu UAE-a, koji im najčešće služi kao odskočna daska za poslovanje na svim tržištima zemalja članica Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC), pa i šire.

“Kada dođete u Dubai, shvatite da su tamo već svi koji nešto znače. Konkurencija je, dakle, jaka. No, na tom je tržištu važno biti prisutan”, naglasila je Jukić.

Inače, Gospodarski forum u Westinu okupio je dvadesetak tvrtki iz UAE-a, kao i predstavnike velikog broja hrvatskih tvrtki. Osim poslovnih ljudi, na forumu su bili i predstavnici hrvatske diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:45