Dokazali se u svijetu

Tvrtka Altpro proslavila 25. rođendan: Od pet zaposlenika do velike inovacijske kompanije

Novim investicijama u zadnje dvije godine, Altpro je postao najveći proizvođač sigurnosne opreme za željeznicu
Tvrtka Altpro specijailzirana za proizvodnju i razvoj uređaja napredne tehnologije za željezničku industriju
 Boris Kovačev / CROPIX

Tvrtka Altpro obilježila je 25 godina rada tijekom kojih je od pet zaposlenika u Tehnološkom parku grada Zagreba izrasla u tvrtku od 150 zaposlenika koja svoje inovacije u području željezničke signalizacije i sigurnosti izvozi u 48 zemalja svijeta, istaknuto je u petak na prigodnoj svečanosti.

Tvrtka je s radom počela 1994. godine i bavi se razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu. Proizvodi tvrtke, kako je istaknuto, u potpunosti su razvijeni u Hrvatskoj na bazi vlastitog znanja te su dokazali svoju konkurentnost na globalnom tržištu.

Najaktivnija tržišta Altproa su u jugoistočnoj Europi i na jugoistoku Azije, gdje je već dugi niz godina jedan od najvećih hrvatskih izvoznika. Otvaranje velikih tržišta Kine i Indije je kruna dosadašnjih napora za prodor u taj prometno vrlo bitan dio svijeta gdje tvrtka već radi na konkretnim projektima, ističu iz te tvrtke.

Novim investicijama u zadnje dvije godine, Altpro je postao najveći proizvođač sigurnosne opreme za željeznicu u jugoistočnoj Europi te je početkom lipnja nagrađen i "Zlatnim ključem", nagradom udruge Hrvatski izvoznici, za najinovativnijeg izvoznika u 2018. godini.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić je istaknuo kako je tvrtka Altpro primjer, slika kako bi stvari u hrvatskoj industriji trebale izgledati.

- Altpro je generator onih vrijednosti koje Ministarstvo gospodarstva posebno promiče - investicije, inovacije, industrija i izvoz - rekao je, dodajući kako je Altpro i primjer tvrtke koja zna koristiti poticajna sredstva ministarstva i sredstva iz fondova EU. Vjerujem da će brojne aktivnosti koje provode ministarstvo i Vlada biti dobra podrška onome što Altpro smjera u idućim godinama, poručio je Antonić.
Osvrnuvši se na proteklih 25 godina direktor Altproa Zvonimir Viduka je rekao kako svi uvijek pitaju što znači ta komplicirana riječ Altpro.

- A ona je vrlo jednostavna - raditi alternativne proizvode, ono što drugi ne rade. I to radimo i danas - raditi što drugi ne rade i što radi što manje konkurencije - rekao je.

Danas smo tvrtka s 25 godina iskustva u istraživanju, razvoju, tvrtka s gotovo 150 zaposlenih prisutna u 48 zemalja, istaknuo je Viduka. I on je naglasio važnost inovacija, industrije, investicija i izvoza. Inovacije i ulaganje u razvoj zaposlenika ostale su temelji razvoja tvrtke i čine ju globalno konkurentnom i spremnom na sve tržišne izazove, rekao je Viduka.

Podsjetio je da je Altpro potkraj travnja prošle godine u Odri, kraj Zagreba, otvorio Razvojno-inovacijski centar za vozila "ODRA 2", vrijedan 25 milijuna kuna. Izgradnja je financirana kroz program "Pronalasci" Hrvatske banke za obnovu i razvitak, uz podršku HAMAG-BICRO-a te bespovratnim sredstvima iz natječaja "Kompetentnost i razvoj MSP" koji je raspisalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Prema ranije objavljenim podacima, do kraja 2020. godine, Altpro planira završiti i greenfield investiciju u "Mehatronički centar ODRA 3", čime bi objedinio svoje poslovanje na jednoj lokaciji u Odri kraj Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:15