Povratak otpisanih

Trumpova administracija razmatra privatizaciju zloglasnih Fannie Mae i Freddie Mac

Dva osiguravatelja uplatila su u prvom kvartalu ove godine u proračun 297 milijardi dolara
Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Fannie Mae i Freddie Mac, famozni američki osiguravatelji čija je nelikvidnost bila okidač za svjetsku financijsku i ekonomsku krizu 2008. pa ih je State Department nacionalizirao kao bi spriječio opći slom tržišta nekretnina, vraćaju se u privatne ruke.

Riječ je o prijedlogu navedenome u planu reforme tržišta nekretnina koji je, prema podacima agencije Reuters, američko Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja dostavilo 5. rujna ove godine administraciji predsjednika Donalda Trumpa.

- Trumpova administracija već je, u srpnju ove godine, poduzela neke korake koji upućuju na ukidanje posebnog statusa za Fannie Mae i Freddie Mac, najavivši kako od 2021. više neće biti produženja posebnih mjera za te osiguravatelje – navodi Reuters.

Spomenuti izvještaj o reformi tržišta nekretnina donosi administrativne i zakonodavne preporuke za dokapitalizaciju Fannie i Freddieja i okončanje posebnih mjera za osiguravatelje, promicanje konkurencije na tržištu stanova i zaštitu poreznih obveznika od budućih spašavanja.

Unatoč izrazito negativnom publicitetu Fannie Mae i Freddie Maca, Reuters podsjeća da je oba osiguravatelja, 1936., odnosno 1970., osnovao američki Kongres. S idejom, dodaje agencija, da osiguravatelji preuzmu dio portfelja poslovnih banaka vezanih na kredite kućanstvima za kupnju kuće ili stana i tako rasterete kreditni potencijal banaka. Prema istome izvoru, dva osiguravatelja uplatila su u prvom kvartalu ove godine u državni proračun 297 milijardi dolara dobiti, a iz njega dosada primili 191 milijardi dolara potpore.

Komentirajući planove privatizacije Fannie Mae i Freddie Maca, magazin Forbes napominje kako takve odluke administracije predsjednika SAD-a moraju dobiti potporu Kongresa za što, procjenjuje magazin, nema vremena s obzirom na predstojeće predsjedničke izbore. Prema podacima Forbesa, Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja predlaže privatizaciju spomenutih osiguravatelja u trenutku kada njihovo poslovanje prestane predstavljati sistemski rizik.

Jedna od mjera koju je državna Federalna agencija za stambeno financiranje (FHFA) kao neposredni 'tutor' State Departmenta u Fannie Mae i Freddie Macu, provodila u tim osiguravateljima, jest kontrola visine plaća njihovim menadžerima na 600 tisuća dolara godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 09:09