Loši poslovni rezultati

Tromjesečna dobit švedskog proizvođača kućanskih aparata smanjena za gotovo trećinu

U razdoblju od srpnja do rujna operativna dobit Electroluxa pala je 30 posto, na 1,19 milijardi kruna
Ilustracija: dućan Electroluxa
 Ints Kalnins/File Photo / REUTERS

Švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux izvijestio je u petak da mu je dobit u trećem tromjesečju smanjena gotovo za trećinu zbog troškova restrukturiranja, a negativan utjecaj skupljih sirovina i carina namjerava amortizirati višim cijenama.

U razdoblju od srpnja do rujna operativna dobit Electroluxa pala je 30 posto, na 1,19 milijardi kruna (123 milijuna dolara). Uprava objašnjava taj pad troškovima restrukturiranja od 412 milijuna kruna. Neto prihodi porasli su sedam posto, na 32,5 milijardi kruna.

U Electroluxu očekuju da ove godine očekuju negativan utjecaj na poslovne rezultate u iznosu 1,6 milijardi kruna, povezan s većim troškovima sirovina, carinama i promjenama valutnih tečajeva. Napominju kako će taj utjecaj u potpunosti amortizirati cjenovnom politikom. Procjena je nešto viša no što su do sada očekivali.

"Glavni je razlog neto povećanja (procjene) nepovoljniji utjecaj valutnih tečajeva, dok bi negativan utjecaj sirovina i carina zajedno trebao biti nešto manji no što smo procijenili u prethodnom tromjesečju", tumači izvršni direktor Jonas Samuelson.

Nepovoljne promjene valutnih tečajeva utječu na izglede za ovu godinu, istaknuo je glasnogovornik kompanije, napominjući da to vrijedi u prvom redu za tržišta u Latinskoj Americi, poput Argentine, Brazila i Čilea. Electrolux i njegov američki konkurent Whirlpool Corp nastoje parirati negativnim faktorima podizanjem cijena i poboljšanom efikasnošću poslovanja.

Samuelson je za Reuters kazao da trenutno ne planiraju značajno povećanje cijena u četvrtom tromjesečju, iako bi ono moglo biti nužno na tržištima s izraženo nepovoljnim valutnim tečajevima, primjerice u Latinskoj Americi.

U procjenama potražnje u ovoj godini uprava je potvrdila da očekuje blago povećanje isporuka osnovnih kućanskih uređaja u Europi i Latinskoj Americi za sektor u cjelini. U Sjevernoj Americi isporuke bi se trebale blago smanjiti zbog blagog pada potražnje pod utjecajem viših cijena i nesigurnosti koje donose carine.

Osvrnuvši se na potražnju u 2020. godini, Samuelson je rekao da su izgledi nejasni, ukazujući na pad mnogih makroekonomskih pokazatelja u proteklim mjesecima. S druge strane, potrošačima na ruku idu niske kamatne stope i pad nezaposlenosti, dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 14:15