Obrat u slučaju Tehnika

Trgovački sud odbacio zahtjev za predstečaj zagrebačke Tehnike jer razmatra njezin stečaj

Zahtjev za predstečaj podnijela je sama Tehnika d.d. 2.8., a odbačaj uslijedio za 20 dana
Tehnika je trebala obnoviti zgradu Prve hrvatske tvornice ulja
 davor Pongračić / CROPIX

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Ante Galić odbacio je jučer zahtjev za otvaranje predstečaja u zagrebačkoj Tehnici koji je sama uprava tvrtke podnijela 2.kolovoza zbog blokade računa. Odbačaj suca Galića uslijedio je iz formalnih razloga, istome je sudu, naime, tvrtka Zagorje-Tehnobeton iz Varaždina 1.kolovoza podnijela zahtjev za stečaj Tehnike d.d..

- Prema odredbi članka 15. stavka 3. Stečajnog zakona ako je pokrenut stečajni postupak nije dopušteno pokretanje predstečajnog postupka - stoji u obrazloženju spomenute odluke suca Galića. Drugi je to, inače, pokušaj Zagorja-Tehnobetona da pošalje u stečaj Tehniku, prvi je Trgovački sud u Zagrebu proljetos odbacio s obrazloženjem da nisu ispunjeni uvjeti za stečaj Tehnike.

U međuvremenu je Tehnici propao važan posao u Alžiru, vrijedan 66 milijuna eura, zbog čega je sama zatražila predstečaj. Prema objavi Tehnike povodom zahtjeva za predstečaj, alžirski naručitelj raskinuo je pripadajući ugovor i aktivirao bankarsku garanciju Tehnike i Ingre mimo, kako tvrde u zagrebačkoj građevinskoj kompaniji, dogovora i poslovnih pravila.

- Poslovni računi Tehnike nalaze se u blokadi kao posljedica aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora, te slijedom toga aktiviranja sredstava osiguranja od strane banke izdavatelja, onemogućeno je redovno poslovanje društva te je i ostvaren predstečajni razlog – navela je Uprava Tehnike koja je zajedno s Ingrom u Alžiru gradila vojnu bolnicu.

Prema tvrdnjama Tehnike, s alžirskim naručiteljima potpisali su krajem prošle godine ugovor koji predviđa da bolnica bude gotova u ožujku iduće godine.

Oporavajući proljetos zahtjev Zagorje-Tehnobetona za uvođenje stečaja u Tehniku, Uprava Tehnike je prezentirala poslovne podatke prema kojima su vrijednost imovine tvrtke 862 milijuna kuna, dugovi 600 milijuna kuna, a ugovoreni poslovi, kako su naveli, između 350 i 450 milijuna kuna. Naveli su i kako plaće za 680 zaposlenika redovito isplaćuju.

Nije poznato kada bi Trgovački sud u Zagrebu mogao odlučiti o aktualnom zahtjevu Zagorje-Tehnobetona za slanje Tehnike u stečaj. Tehnika se, inače, u roku od osam dana može žaliti Visokom trgovačkom sudu na jučer odbačeni zahtjev za otvaranje predstečaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:01