Obaraju rekorde

Trend rasta ACI-ja nastavio se u 2018.: prihodi kompanije skočili 7%, a dobit čak 54%

Dobit ACI-ja porasla je na 38,4 milijuna kuna, a prihodi iznose 216 milijuna kuna
ACI marina Veljko Barbieri, Slano
 Tomislav Krišto / CROPIX

Trend rasta prihoda ACI-ja nastavio se i u 2018. godini. Ukupni prihodi kompanije porasli za sedam posto u odnosu na 2017. te iznose 216 milijuna kuna, dok su poslovni prihodi porasli za 11 posto i iznose 211 milijuna kuna. Dobit ACI-ja također je porasla i to za visokih 54 posto na 38,4 milijuna kuna, dok je EBITDA povećana za 22 posto i iznosi 93,9 milijuna kuna.

Dodatno, završen je i najveći pojedinačni investicijski projekt u povijesti ACI-ja. Radi se o projektu u koji je uloženo preko 150 milijuna kuna, a u ožujku je za novu ACI marinu Rovinj ishođena uporabna dozvola. Njena je kategorizacija upravo u tijeku.

Marina raspolaže s 1.400 kvadrata komercijalnih prostora, a posebna briga vođena je da se u te prostore uvede ponuda usluga na visokoj razini. Stoga će se u tim prostorima nalaziti restorani i kafići, trgovina mješovitom robom, wellness, trgovine svjetski poznatih robnih marki, predstavništva renomiranih prodajnih zastupnika luksuznih jahti, čarter agencije, servisni centar za plovila itd. Opremljena je WiFi sustavom najnovije generacije, a luksuznim plovilima sigurnost daje i najmoderniji sustav video nadzora te kontrole pristupa.

Pritom je posebna briga uložena u zaštitu okoliša i održanje čistoće morskog okoliša. Prilikom izgradnje korišteni su konstrukcijski materijali i energetski sustavi koji osiguravaju maksimalnu energetsku učinkovitost, a primijenjene su i sve prednosti LED rasvjetne tehnologije i upravljanja rasvjetom. Službeno otvaranje marine očekuje se krajem travnja.

ACI posljednjih nekoliko godina provodi modernizaciju poslovanja koja je prvenstveno usmjerena podizanju kvalitete usluge, privlačenju nove klijentele te istraživanju tržišnih potencijala Jadrana. Povrh tri ISO certifikata za kvalitetu, okoliš i energiju, ACI je upravo ishodio i četvrti - ISO 27001:2013 standard za informacijsku sigurnost.

Uz to, ACI postiže odlične rezultate i na području digitalnog poslovanja s vlastitim sustavom rezervacija. Od prošle sezone nautičarima je na raspolaganju ACI mobilna aplikacija koja omogućava jednostavan i brz pristup informacijama i rezervaciji veza. Kompanija već treću godinu primjenjuje sustav digitalnih uplovljavanja uz pomoć posebne aplikacije i uređaja koje koriste mornari, a u tijeku je izrada i GIS sustava vezova svih marina.

S obzirom na stabilan rast, 2018. godinu obilježilo je i niz istraživanja tržišta i razvojnih potencijala Društva slijedom čega je odlučeno krenuti u razvoj novih proizvoda i usluga, što će doprinijeti diverzifikaciji poslovanja Društva. Jedan od takvih je i realizacija projekta ACI Yachting akademije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 13:47