Agresivno širenje

Tko stoji iza grupacije koja posljednjih godina sve aktivnije ulaže u Lijepu našu?

Vlasnik Novog lista i Vabe usko surađuje s novim vlasnikom Auctora i Lipa-Prometa kao i Lagune, Medike i još nekoliko kompanija
Patrik Tkač
 PETR TOPIČ / Profimedia, MFDNES + LN

Osim što su promjene u vlasništvu društava Auctor i Lipa-Promet za sobom povukle i promjene u vlasničkim udjelima još nekoliko velikih hrvatskih tvrtki kao što su turistička kompanija Laguna, veledrogerijski div Medika, Slatinska banka te SZAIF (Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond), otvorile su i vrata slovačkoj grupaciji J&T koja posljednjih nekoliko godina sve aktivnije ulaže u Lijepoj našoj.

Prošli je tjedan, naime, Sanja Palić, vlasnica zagrebačkog Auctora, prepustila tu tvrtku novoosnovanoj kompaniji Auctor Holdingu sa sjedištem u Pragu, odnosno njezinom vlasniku Olegu Uskokoviću. Taj je varaždinski odvjetnik usko surađivao s Palić i pokojnim Marijanom Palićem, a danas surađuje s češko-slovačkim investicijsko-bankarskim konglomeratom J&T-em, inače vlasnikom riječkog Novog lista i varaždinske Vaba banke.

Smatra se, kako navodi poslovni.hr, da je u novom pothvatu J&T zapravo strateški partner s presudnom ulogom. U samoj se obavijesti, s druge strane, angažman te grupacije vidi samo u konstataciji kako su praškoj tvrtki "financijska sredstva za provođenje ponude osigurana u suradnji s financijskim partnerima". Domaći investitori, pak, tvrde da je suradnja između Uskokovića i J&T-a bila i u pozadini odvjetnikova preuzimanja Hotela Njivice.

Inače, hotelski biznis nije stran češko-slovačkoj grupaciji koja se zapravo dijeli na dva dijela. Holding J&T Finance Group sa sjedištem u Pragu upravlja bankarskim operacijama u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji i na Barbadosu te je od 2014. u njihovom vlasništvu i Vaba. Na Cipru je sjedište J&T Private Equity Groupa, zaduženog za upravljanje brojnim investicijama u sektore energetike i industrije, nekretnina, ICT, turizam, sport i medije. Pod upravom J&T Private Equity Groupa je i češko-slovačka medijska kompanija JOJ Media House, koja je preuzela Novi list.

Uz to, prije nekoliko je godina J&T pokazao i interes za preuzimanjem dionica rovinjske Adris Grupe i njihova biznisa u turizmu, osiguranju i proizvodnji ribe. U tome su imali potporu drugog najvećeg pojedinačnog Adrisovog dioničara, Plinija Cuccurina, no budući da se najveći vlasnik kompanije, Ante Vlahović, tome snažno protivio, akvizicija je propala.

Na čelu grupacije sjede jedni od najbogatijih Slovaka Patrik Tkač i Ivan Jakobovič koji su i osnovali J&T koji je po njihovim prezimenima dobio svoje ime. Taj je ambiciozni dvojac postao svojevrsni simbol izgradnje kapitalizma na području bivše Čehoslovačke, a svoju zajedničku karijeru navodno su počeli prodajom sokova prilikom posjeta pape Ivana Pavla II Slovačkoj. No, budući da je bilo hladno i Slovaci nisu bili pretjerano žedni, taj je poslovni pothvat propao i Tkač i Jakopovič su se okrenuli trgovanjem dionica.

Praha, 22.3.2011, Patrik Tkáč, generální ředitel finanční skupiny J&T., Image: 91850494, License: Rights-managed, Restrictions: Při použití tohoto snímku povinnost uvést kredit ve formě: MICHAL ŠULA / MAFRA / Profimedia, Model Release: no, Credit line: Profimedia, MFDNES + LN
MICHAL ŠULA / Profimedia, MFDNES + LN
Patrik Tkač

Kako pišu češki i slovački mediji, fond je pokrenut u vrijeme privatizacijskog vala u Slovačkoj, a danas upravlja imovinom od gotovo 10 milijardi eura. Početkom novog milenija, naime, Tkač i Jakobovič stvorili su pravo carstvo ponajviše zahvaljujući suradnji s tajkunima poput Daniela Kretinskyog, vlasnika najveće srednjoeruopske energetske kompanije, s kojim je lani Tkač osnovao EP Global Commerce koji je nedavno punio stupce novina i portala zbog planova o akviziciji njemačkog Metroa.

Uz to, kao velika prednost na početku karijera tih 20-godišnjaka pokazalo se samo prezime Tkač, iako Patrik Tkač to negira. Naime, njegov otac Josef tad je bio na čelu državne Investicijsko-razvojne banke, a u Slovačkoj je široko rasprostranjeno uvjerenje da je upravo iz novca IRB-a, koja je pozajmljivala njihove dionice, izrastao J&T. Josef Tkač danas je na čelu J&T grupacije, dok su mu sin i Jakobovič zamjenici.

Ulazak na hrvatsko tržište, odnosno na područje cijelog Balkana Patrik Tkač najavio je još prije 15 godina u intervjuu s jednim češkim medijem.

- Želimo se širiti i u Kinu, no premali smo za tako veliko tržište. Zato je naš sljedeći korak početak ulaganja u balkanskim državama – kazao je Tkač 2005.

Odonda se J&T razvio u grupaciju koja posluje s preko 40 kompanija diljem svijeta, a jedna od njih je i jedna od najvećih kineskih investicijskih tvrtki CEFC China Energy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2023 16:21