Pobjednik Bandićevih natječaja

Tko je građevinski 'teškaš' koji će graditi sljemensku žičaru vrijednu 300 milijuna kuna

Ubraja se u vodeće građevinske tvrtke u Zagrebu, a radili su i na uklanjanju stare žičare
 Hanza Media

Gotovo mitski projekt zagrebačke žičare, konačno je dobio svog izvođača. Na javnom natječaju, najpovoljniju ponudu za gradnju nove sljemenske žičare dala je zagrebačka tvrtka GIP PIONIR. Ona je ponudila cijenu od otprilike 300 milijuna kuna, bez PDV-a.

Ta građevinska kompanija u vlasništvu je Ranka Predovića. Ona je, isto tako, početkom 2017. godine pobijedila na natječaju za uklanjanje infrastrukture stare žičare vrijednom 5,6 milijuna kuna.

Inače, ta tvrtka je nerijetko dobivala vrijedne projekte na natječajima Grada Zagreba, a često su je i povezivali uz afere s gradonačelnikom Milanom Bandićem zbog čega je dva puta bila predmetom USKOK-ove istrage.

Uz više desetaka građevinskih projekata diljem grada, poput rekonstrukcija cesta, obnove vrtića, dvorana, izgradnje bazena i Bandićevih fontana, građevinski teškaš izgradio je i zgradu u Bužanovoj ulici u kojoj gradonačelnik Bandić ima stan. Također, izravnom pogodbom, dobili su i 22,5 milijuna kuna vrijednu obnovu Psihijatrijske bolnice Vrapče.

Kompanija GIP PIONIR d.o.o. Zagreb, osnovana je 1991. godine. Djeluje unutar Pimont grupe u kojoj su još i tvrtke Gradko, Paron, Munis, Framag, Tehnikagradnja i Matim, ubraja se u vodeće građevinske tvrtke na području stanogradnje u Zagrebu, a 2017. ostvarila je 345 milijuna kuna prihoda, te dobit od 14 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:08