Odgoda

Tisno će na prvi luksuzni hotel vrijedan 95 milijuna eura čekati još najmanje tri godine

Bilo kako bilo, i više je nego izgledno da projekt neće biti dovršen 2020. kako je bilo planirano.
Otok Murter, Aleksej Frolov (u krugu)
 Niksa Stipanicev / Profimedia, Panthermedia / CROPIX

Otok Murter ipak će morati pričekati na svoj prvi luksuzni hotelski kompleks koji je u općini Tisno trebao graditi Rus Aleksej Frolov.

Investitor, tvrtka Aqua Relaxio, potkraj listopada je od Općine zatražila da joj za tri godine produlji rok planiranog početka gradnje, koji je, ugovorom koji je tvrtka potpisala s Tisnom još 2014., bio definiran do kraja 2019. godine.

Do tog je termina Aqua Relaxio trebala početi realizaciju svojeg 95 milijuna eura vrijednog luksuznog hotela s pet zvjezdica na području zone Prisliga-Jazine gdje je Frolovljeva tvrtka od Općine Tisno kupila zemljište vrijedno 30 milijuna kuna.

U njihovoj službenoj zamolbi, koja je javno objavljena na stranicama jedinice lokalne samouprave, pojašnjava se kako je nemogućnosti početka gradnje iz ugovora kumovao, između ostalog, oduženi postupak izrade idejnog rješenja kompleksa za čiju je izradu prvotno bio angažiran šibenski arhitekt Nikola Bašić, ali je investitor poslije ipak odlučio odabrati arhitekta Borisa Podreccu nakon što Bašić “nije mogao napraviti nužne i potrebite prilagodbe”.

Boljim konceptom za investitora pokazalo se stoga Podreccino rješenje, no ono je, pojašnjava se dalje, izašlo iz okvira budžeta za 30-ak milijuna eura zbog čega je investitor naručio reviziju koncepta.

“Kako je za sve navedeno bilo potrebno dodatno vrijeme, a i radi nemogućnosti ishođenja koncesija na planiranom zahvatu pomorskog dobra, jednako kao zbog nemogućnosti definiranja koncesijskog područja prema Ministarstvu mora, nismo mogli pribaviti odgovarajuće građevinske dozvole za zahtjev”, stoji u pojašnjenju tvrtke čija direktorica Anastasia Petričević nije željela ništa službeno komentirati.

Od načelnika općine Ivana Klarina, međutim, doznajemo kako je rok za početak gradnje produljen i zato što je trebalo raditi izmjene urbanističkog plana uređenja.

“Produljenje roka je odobreno zbog jednog nelogičnog zahtjeva da se obilaznica, koju će graditi Općina, uvrsti u urbanistički plan uređenja samog projekta, što dosad nikad nije bila praksa jer je nejasno zašto bi nešto što gradi jedinica lokalne samouprave ulazilo u UPU privatnog projekta. Ipak, Općina će ispoštivati taj zahtjev, pokrenut ćemo novu izmjenu UPU po skraćenoj proceduri, no za sve to trebat će nam pet do šest mjeseci”, rekao je Klarin.

Kako neslužbeno doznajemo, zahtjev koji je pomaknuo rokove za gradnju hotela došao je iz Šibensko-kninske županije kojom upravlja HDZ, zbog čega neki sumnjaju da se u realizaciju prvog luksuznog hotela na otoku zapravo uplela politika jer Općinu Tisno vodi SDP.

Bilo kako bilo, i više je nego izgledno da projekt neće biti dovršen 2020. kako je bilo planirano.

Idejno rješenje u Općini Tisno vijećnicima je predstavljeno još u lipnju 2018. kad je najavljena gradnja kompleksa sa 80 soba, 50 apartmana i 25 luksuznih vila. Projekt je uključivao i gradnju lučice sa 25 vezova, a uz turističke sadržaje, kompleks bi gostima trebao nuditi i zdravstvene usluge kao što su detoksikacija, programi reguliranja tjelesne težine i antistres programi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:31