Poduzetništvo

Svjetski poduzetnički summit okupio brojne sudionike, a među njima je i jedna Hrvatica

Kroz njenu su ordinaciju, kaže nam Iva, prošli brojni sportaši, a kao sportski psiholog bila je i na četiri Olimpijade.
Iva Brozičević Dragičević
 Hanza Media

Nakon 25 godina iskustva u poliklinici Terme Selce, klinički psiholog Iva Brozičević Dragičević odlučila je pokrenuti vlastiti posao. Tvrtku Healthy Living by IBD, koja se bavi pružanjem zdravstvenih usluga. Osnovala je prošle godine te je istodobno nastavila raditi za Terme Selce.

Kroz njenu su ordinaciju, kaže nam Iva, prošli brojni sportaši, a kao sportski psiholog bila je i na četiri Olimpijade. Školovala se i živjela je u SAD-u. Sada joj je u fokusu program Junior Camp by IBD, u okviru kojeg radi s pretilom djecom. Lani je proveden pilot projekt, kroz koji je prošlo desetoro djece, a sada se priprema za nastavak programa, čija bi se sljedeća runda trebala održati od 19. do 26. lipnja u Selcu.

"U okviru mog programa, roditelji i djeca u 12 dana prolaze kroz promjenu načina života. Program traje 10 do 12 sati dnevno. Hrvatska je, nažalost. Na petom mjestu u Europi po pretilosti djece, svako treće dijete u Hrvatskoj je pretilo, pa je ovakav program nužan", objašnjava Iva.

Naša je sugovornica jedna od rijetkih predstavnica Hrvatske na Svjetskom poduzetničkom summitu, koji se održava u Haagu, a koji je okupio oko 2.000 sudionika iz cijeloga svijeta. Iva traži investitora ili poslovnog partnera, koji je spreman uložiti oko 350.000 eura u njen projekt. Zauzvrat, dobio bi udio u vlasničkoj strukturi njene tvrtke.

"Već sam razgovarala s nekim potencijalnim partnerima i klijentima. Iz Bangladeša su, primjerice, zainteresirani slati djecu na moj kamp", ističe Iva, koja se nada da bi na velikom skupu u Haagu mogla naci financijaša spremnog uložiti u njen projekt.

Slična su očekivanja i Luke Mohorića iz Ljubljane, osnivača i direktora tvrtke Animacel, koja se bavi zdravljem životinja i matičnim stanicama. Luka je po struci biotehnolog, a tvrtku je osnovao 2011. godine. Posluje ne samo u Sloveniji, nego i u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Austriji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Već je koristio ulaganja poslovnih anđela, a sada mu je potreban dodatni kapital za daljnji razvoj poslovanja.

"Potrebno nam je oko milijun eura", kaže Luka, koji također vjeruje da bi na summitu mogao naci ulagača.

Hanza Media
Luka Mohorić

"Ovdje je impresivan broj poduzeća. Već su mi se javili ljudi iz stotinjak tvrtki iz raznih krajeva svijeta, koji traže pomoć za realizaciju svojih ideja. I, moram reci, mnoge od tih ideja su izvrsne", kaže nam Davorin Štetner, koji na summitu predstavlja Hrvatsku mrežu poslovnih anđela (CRANE), ali i Europsku mrežu poslovnih anđela (EBAN).

Nas je sugovornik spreman financijski podržati ideje koje ocijeni poslovno isplativima. Ranije je, kaže, davao veće iznose, a danas preferira manja ulaganja, ona od 5.000 do 20.000 eura. No, često se skupi vise poslovnih anđela, pa ulaganje konačnici bude i veće. Zauzvrat traži mali udio u vlasničkoj strukturi tvrtke u koju je uložio.

"Nemam fokus na pojedino područje djelovanja, želim samo da projekt uspije", zaključuje Štetner, koji je na Svjetskom poduzetničkom summitu prvi puta.

Hanza Media
Davorin Štetner

"Tradicionalno poduzetništvo bilo je temelj našega gospodarstva stoljećima. No, nove tehnologije donijele su brojne promjene, nove proizvode i mijenjaju poslovanje", ocijenila je u svom govoru nizozemska kraljica Maxima.

Za poduzetništvo su, dodala je, ključna četiri područja. Na prvom je mjestu pristup kapitalu, zatim, tehnologije, pa potrošačima okrenut poslovni model i uloga države, koja ne smije sprječavati poduzetništvo, kaže nizozemska kraljica.

"Ovaj je summit jedinstvena prilika da se susretnu poduzetnici, investitori i političari", zaključila je Elaine Chao, američka tajnica za promet.

Mirni prosvjed

Za razliku od drugih sličnih foruma, Svjetski poduzetnički summit u Haagu nije 'proizveo' prosvjede. Ipak, pred zgradom u kojoj se summit održavao, prosvjedovala je Janna Kodde, koja je istakla da je tu došla na vlastitu inicijativu. Smeta joj, kazala nam je, sto su se na summitu okupili predstavnici administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i velikih korporacija i financijskih institucija.

Hanza Media
Janna Kodde

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:35