Aluflexpack

Švicarsko-hrvatski proizvođač ambalaže na burzi u Zürichu: Cijena dionice porasla za 5%

U početnoj javnoj ponudi izdali su ukupno 7,3 milijuna novih dionica
Aluflexpack je primio nagradu na konvenciji Hrvatskih izvoznika 2019.
 Tomislav Krišto / CROPIX

Švicarsko-hrvatski proizvođač ambalaže Aluflexpack uvrstio je dionice u kotaciju švicarske burze SIX Swiss Exchange i na početku prvog dana trgovanja u petak cijena im je porasla oko pet posto.

Aluflexpack je najavio da početnom javnom ponudom (IPO) dionica na SIX Swiss Exchangeu namjerava pribaviti nekih 130 do 150 milijuna eura za proširenje pogona, automatizaciju i manje akvizicije.

Financijski direktor Johannes Steurer nedavno je kazao da bi u narednim godinama mogli potrošiti do 90 milijuna eura za kupnju dvije ili tri tvrtke.

U početnoj javnoj ponudi izdali su ukupno 7,3 milijuna novih dionica. U slučaju da potražnja premaši ponudu, vlasnik Montana Tech Components (MTC) ponudit će ulagačima dodatne dionice u vrijednosti 10 posto ponude.

Dionice su ponuđene po cijeni od 21 franka, što bi značilo da početna kapitalizacija kompanije iznosi 363,3 milijuna franaka. To bi značilo da je u slobodnoj trgovini 46,44 posto dionica ako opcija za dodatnu ponudu bude u cijelosti iskorištena.

Na početku današnjeg trgovanja cijena dionice nakratko je porasla 5,9 posto, na 22,245 franaka. Trenutno je u plusu nekih 4,8 posto, bilježi Reuters.

Nakon IPO-a Michael Tojner, austrijski investitor i izvršni direktor MTC-a, ostat će većinski dioničar kompanije.

Aluflexpack je prošle godine ostvario prihode od 191,8 milijuna eura. U prvom ovogodišnjem tromjesečju poskočili su 24 posto, na 50,6 milijuna eura, a marža temeljne operativne dobiti iznosila je 13,9 posto.

Kompanija je s tržišnim udjelom od oko 70 posto najveća grupacija u sektoru proizvodnje aluminjske ambalaže u Hrvatskoj i treća po veličini na europskom tržištu. Aluflex grupu čine Aluflex Novi sa sjedištem u Zadru, Omial Novi iz Omiša i TOF iz Drniša. Imaju pogone i u poljskom Poznanu i Tychyju.

Proizvode ambalažu za hranu, cigarete i lijekove od aluminijske folije, papira i savitljivih filmova a prema podacima na internetskoj strnici klijenti su im inozemne kompanije poput Nestlea, Ferrero Rochera, Coca Cole, Sanofija, Lactalisa i Dr. Oetkera, te hrvatskih Kraša, Francka, Leda, Podravke Vindije i Tvornice duhana Rovinj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:44