Sklapanje kraja s krajem

Sve veći broj radnika ključnih za opstanak javnog sektora ne može si priuštiti najam stana

Najugroženiji su policijski službenici, medicinske sestre i tehničari te učitelji
Stambeni blok u sjevernom Londonu, ilustracija
 Olivia Harris / REUTERS

Nestašica učitelja, medicinskih sestara i tehničara te policijskih službenika. Zvuči kao klasična lokalna priča, no s ovim se problemom suočava i Engleska. Prema pisanju britanskog Guardiana, u Londonu i južnim engleskim regijama, cijene najma nekretnina toliko su skočile da si ih sve više ključnih radnika u javnom sektoru ne može priuštiti.

Postoji hitna potreba da se ojača i poboljša stambena ponuda i to zato što plaće u javnom sektoru nisu održale korak s bujajućim cijenama nekretnina što je za velik broj radnika značilo da sa svojim skromnim primanjima ne mogu sklopiti kraj s krajem, stoji u izvještaju konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC).

Osim što cijene najma rastu u Londonu, značajno su porasle i na jugu, jugoistoku i jugozapadu države što znači i da je postalo preskupo živjeti izvan grada te putovati na posao. Drugim riječima, rješenje kojem su do sad mnogi često pribjegavali, više nije opcija.

Prema PWC-u, prihvatljiva cijena najma nekretnina je ona koja na godišnjoj razini ne prelazi 30 posto radnikovih bruto primanja. Međutim, mnogi zbog rasta cijena, ali ne i plaća u javnom sektoru, moraju izdvajati i znatno veći postotak. Mladi radnici u 20-im godinama u Londonu izdvajaju i više od polovice svojih primanja samo za najam stana. Ne samo da na taj način ne mogu izgurati do kraja mjeseca, već o štednji s kojom bi jednog dana mogli kupiti dom mogu samo sanjati.

Policijski službenici u Londonu u jednoj su od najnezahvalnijih pozicija. Naime, oni su tijekom 2017. i 2018. za stanovanje izdvajali 45 posto svojih primanja. Dodatno, odgajatelji u dječjim vrtićima te učitelji u osnovnim školama kao i medicinske sestre i tehničari za to su morali izdvajati također previsokih 40 posto plaće.

Prema Johnu Hawksworthu, glavnom ekonomistu PwC-a, Škotska i Wales imaju znatno prihvatljivije omjere između plaće i cijene najma, pri čemu se izdvajanje za stanovanje kreće od 15 do 20 posto njihovih primanja. Situacija je po radnike nešto nepovoljnija u Edinburghu i Cardiffu.

- U posljednjih pet godina cjenovna pristupačnost nekretnina za najam srozala se u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu, a iznos koji se troši na najam porastao je za osam posto. Istovremeno, plaće su rasle vrlo malo te sporijim intenzitetom nego što je bio slučaj prije financijske krize - rekao je Hawksworth za Guardian.

- Ovo neće samo utjecati na društvenu mobilnost, nego će dugoročno oslabiti i nacionalnu produktivnost budući da se ljudi ne mogu preseliti u one dijelove UK-a gdje bi mogli biti najproduktivniji - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:08