Šire carstvo

Stvara se najveći lanac trgovina autoopremom u regiji? Tokić preuzima slovenski Bartog

Slovenskoj antimonopolskoj agenciji je dostavljen zahtjev Tokića i Bartoga za preuzimanje
Trgovina autodijelova Tokić
 Tokić // Facebook

Najveći domaći lanac trgovina dijelovima i opremom za automobile Tokić zatražio je od slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja dozvolu za preuzimanje tvrtke Bartog koja raspolaže s 36 trgovina autodijelovima i usko surađuje s većim brojem servisa u Sloveniji.

- Možemo samo potvrditi da je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja poslan zahtjev za odobrenjem procesa združivanja s tvrtkom Bartog. Sukladno proceduri, nismo u mogućnosti iznositi detalje potencijalnog združivanja sve do službene odluke Agencije - poručeno nam je iz Tokića.

Ako bi slovenski regulator odobrio Tokiću spajanje s Bartogom, nastao bi najveći lanac trgovina autodijelovima i opremom u regiji.

Naime, Tokić d.o.o. s sjedištem u zagrebačkim Sesvetama u 2018. je ostvario prihod od 550 milijuna kuna uz dobit od 41 milijun kuna. Zapošljava 600 radnika u stotinjak poslovnica diljem zemlje i u velikom distributivnom centru u Sesvetama. Dio ponuđene opreme na policama svojih trgovina Tokić i proizvodi.

Tvrtku su 1990. osnovala braća Ilija i Stojan Tokić i izgradili u domaćeg lidera u trgovini autodijelovima. Oba su se povukla iz Uprave tvrtke kojoj je od 2019. predsjednik Uprave Ivan Gadže.

Planove regionalnog širenja u Tokiću nisu krili, ali akviziciju u Sloveniji odrađuju u tišini. I inače, vlasnici Tokića nisu skloni 'svjetlima pozornice' već se strpljivo, godinama i bez pompe gradili tvrtku.

Osnivač Bartoga, s sjedištem u Trebnju, gradiću na pola puta između Novog Mesta i Ljubljane, je Darko Bartolj. Bartog je osnovan 1993. i praktički je, kao i Tokić, u stalnoj ekspanziji prihoda i broja zaposlenih, kojih je trenutno oko 130. Prema dostupnim podacima, godišnji prihod Bartoga je oko 40 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:12