Nezaposlenost u regijama EU

Stopa nezaposlenosti u Kontinentalnoj Hrvatskoj 8%, a u Jadranskoj regiji 9,4%

Najmanju nezaposlenost u EU ima Prag, a najveću francuski prekomorski departman Mayotte, pokazuju podaci Eurostata
Ilustracija
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Stopa nezaposlenosti prošle je godine pala u obje hrvatske statističke regije, 'skrojenih' zbog potreba statistike EU. Kako pokazuju novi podaci euro-statističara, stopa nezaposlenosti u Kontinentalnoj Hrvatskoj prošle je godine iznosila osam posto, a u Jadranskoj Hrvatskoj 9,4 posto, dok je prosjek na razini države iznosio 8,5 posto. Godinu ranije stopa nezaposlenosti u Kontinentalnoj Hrvatskoj iznosila je 11,4 posto, a u Jadranskoj Hrvatskoj 10,9 posto, dok je prosječna stopa nezaposlenosti na razini Hrvatske u 2017. godini iznosila 11,2 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj time se nastavlja kretati silaznom putanjom. Štoviše, u nizu sektora, poput turizma i ugostiteljstva te građevine, već godinama se suočavamo s nedostatkom radne snage. Ipak, stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, kao i u njenim statističkim regijama, i dalje je veća od prosjeka EU, koji je lani iznosio 6,9 posto za dobnu skupinu od 15 do 74 godine.

Nezaposlenost je lani pala u više od 80 posto regija EU, ističu u Eurostatu. Ipak, razlike među regijama i dalje su velike. Najmanju nezaposlenost među regijama u EU lani je imao Prag, samo 1,3 posto. To je još jedna potvrda statusa najrazvijenije regije u 'Novoj Europi', za koji se češka prijestolnica 'izborila' posljednjih godina. Vrlo malu stopu nezaposlenosti, 1,5 posto, lani je imala još jedna češka regija, Jugozapad, dok je samo nešto višu stopu nezaposlenosti, 1,8 posto, imala njemačka regija Središnja Franačka.

S druge strane, najveća nezaposlenost i dalje je u dijelovima EU koji se ne nalaze na europskom kontinentu. Riječ je prije svega o francuskom prekomorskom departmanu Mayotte, blizu afričke obale u Indijskom Oceanu, u kojoj je lani u potrazi za poslom bilo više od trećine, ili 35,1 posto radne snage, te u španjolskom gradu-regiji Ceuti, na sjevernoafričkoj obali, u kojoj je nezaposleno bilo 29 posto radne snage. Treća po problemu nezaposlenosti u EU je grčka regija Zapadna Makedonija, u kojoj je lani stopa nezaposlenosti iznosila 27 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Osim opće stope nezaposlenosti, u EU se lani smanjila i nezaposlenost mladih, koja je pala sa 16,8 posto u 2017. godini, na 15,2 posto. Sličan je trend i u Hrvatskoj. Nezaposlenost mladih u 2018. godini iznosila je 23,7 posto, dok je godinu ranije iznosila 27,4 posto. U Kontinentalnoj Hrvatskoj nezaposlenost mladih smanjila se s 26,5 posto, koliko je iznosila 2017., na 23,3 posto u prošloj godini, dok je u Jadranskoj Hrvatskoj nezaposlenost mladih u istom razdoblju pala s 29,4 na 24,6 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:00