Novi smjer

Stop za strane ulagače u EU: Njemačka najodlučnija, Poljska s najširom 'linijom obrane'

Bavarski premijer Markus Soder izjavio da treba zabraniti sve prodaje njemačkih tvrtki
Peter Altmaier
 AFP

Nakon što je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier poručio kako tamošnja vlada neće dozvoliti da njemačke tvrtke preuzmu strani strvinarski fondovi koristeći krizu izazvanu koronavirusom, još dvije velike države i ekonomije poslale su poruke na istome ili sličnome tragu.

Riječ je o Kanadi, čija je Agencija za inovacije, znanost i ekonomski razvoj najavila kako će strateški bitne grane kanadske ekonomije zaštiti od rizika koje mogu donijeti strana ulaganja, i Poljskoj čija je državna politika već dugo usmjerena na zaštitu nacionalnih interesa, a sada je najavljena i naglašenija kontrola vlasničkih preslagivanja u gospodarstvu kada ona dolaze izvan Poljske.

- Vlada želi biti obavještena o bilo kakvim planovima preuzimanja poljskih kompanija koja dolaze izvan Europske unije. Mnoge obiteljske tvrtke u Poljskoj postale su laka meta za investicijske fondove, jer im je zbog krize izazvane koronavirusom vrednost pala – izjavila je ministrica za gospodarstvo i tehnologiju i zamjenica premijera Poljske Jadwiga Emilewicz.

Dežurni kritičari poljske Vlade i vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) prepoznali su najavu zamjenice premijera Mateusza Morawieckog kao još jedan oblik uspostavljanja potpune kontrole PiS-a nad poljskim društvom, no pritom ne spominju da u ovom slučaju PiS slijedi primjer najveće europske ekonomije, Njemačke, ali i još nekih članica Unije koje su s manje pompe donijele slične mjere poput Francuske i Španjolske.

Njemačka se u zaštiti svog gospodarstva od neprijateljskog preuzimanja pozvala i na smjernicu same Europske unije iz prošle godine koja nalaže kontrolu ulaganja čije je porijeklo izvan EU. Iz Njemačke je, osim Altmeirove poruke, stigla je i izjava bavarskog premijera Markusa Sodera da treba zabraniti bilokakva preuzimanja njemačkih tvrtki od stranih ulagača.

Kao strateške grane vlasništvo nad kojima treba ostati u Poljskoj, tamošnja je vlada označila energetiku, medicinu, farmaciju, transport, logistiku, prehranu, obradu podataka i telekomunikacije. Jadwiga Emilowicz upozorila je kako 73 milijarde eura koliko je Poljska ubrizgala u svoje gospodarstvo u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa, služi i za ojačavanje poljskih tvrtki da ne postanu laka meta za preuzimanje.

Kanada se, prema porukama njezinih dužnosnika, nije spremna odreći kontrole nad proizvodnjom i distribucijom lijekova i medicinske opreme. No, mogle su se čuti i poruke kanadskih dužnosnika da država mora spriječiti scenarij preuzimanja tamošnjih tvrtki kako bi se dio njihove proizvodnje ili cijeli biznis, prebacio u neku drugu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:55