Nautički turizam

Splitski Croatia Boat Show okupio 300 izlagača iz 25 zemalja, izloženo je oko 150 plovila

Ovogodišnji 21. Croatia boat show zbog vremenskih neprilika otvoren je s danom zakašnjenja
llustracija
 Luka Gerlanc / Hanza Media

Ovogodišnji 21. Croatia boat show zbog vremenskih neprilika otvoren je s danom zakašnjenja. Prema riječima njegovog osnivača Vicenca Blagaića, odgoda početka sajma za jedan dan se pokazala dobrim potezom jer je jučer padala obilna kiša. Na sajmu je prema Blagaićevim riječima, izloženo oko 150 plovila, a prisutno je oko 300 izlagača iz 25 zemalja. Croatia Boat Show okuplja predstavnike luka, nautičkog turizma, brodograditelje, proizvođače brodske opreme, čarter tvrtke, ugostitelje te ostale predstavnike turističkog i gospodarskog sektora.

- Posljednjih godina sajam raste, a ove godine je narastao za 20 posto u odnosu na prošlu. Novost na sajmu je velika teglenica, što je nešto posebno. Nakon osam teških godina stagnacije, veseli nas kontinuitet rasta u posljednje tri godine. Na Croatia boat showu će se održati šest svjetskih i 17 hrvatskih premijera. Najveći brod je dug 42 metra - kazao je Vicenco Blagaić.

Potpredsjednika HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, koji je osim na otvaranju 21 Croatia boat showa sudjelovao i na dvodnevnoj konferenciji o nautičkom turizmu, istaknuo je kako je nautički turizam perjanica hrvatskog turizma.

- Hrvatska je sa svojom jedinstvenom i razvedenom obalom, jedna od najpoželjnijih destinacija u svijetu. Flota od preko 4 000 plovila u čarteru, preko 140 luka nautičkog turizma, 17 000 vezova, preko milijun putnika na kruzerima u 2018. godini, brojke su koje pokazuju da je Hrvatska nautička velesila i to ne samo na Mediteranu već i na globalnoj razini - istaknuo je Dragan Kovačević.

Kovačević je iznio podatke kako su prihodi luka nautičkog turizma u prošloj godini dosegli 857 milijuna kuna, a prosječna potrošnja gosta na charter plovilu iznosila je 183 eura po danu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:12