Unatoč tužbama

Spajanje vrijedno 26 mlrd. dolara: Novi div telekom industrije otvara 12.000 radnih mjesta

Nakon što je vijest o mega-spajanju odjeknula u javnosti, dionice Sprinta skočile su nevjerojatnih 77%, dok su one T-Mobilea porasle 12% NOVI GIGANT TELEKOM INDUSTRIJE Dogovorom vrijednim 26 milijardi dolara nastaje nova kompanija koja će imati 30 posto tržišta, a otvorit će 12.000 radnih mjesta: 'Lažu! Misle samo o profitu, a radnicima i potrošačima će naštetiti!'
T-Mobile Arena u Las Vegasu
 Profimedia, Sciencephoto RM

Nakon nekoliko godina natezanja, T-Mobile i Sprint dobili su zeleno svijetlo za 26 milijardi dolara vrijedno spajanje. Federalni je sud, naime, jučer odobrio povezivanje dva giganta teleindustrije, odluku koja će, piše CNN, dramatično promijeniti američko bežično tržište. Sudac je pritom odbio tužbe koje je podnijelo 13 američkih saveznih država kao i okrug Kolumbija (eng. District of Colombia) koje su htjele blokirati spajanje i tako omogućio sporazum koji će stvoriti trećeg najvećeg teleoperatera u SAD-u s više od sto milijuna korisnika.

Novim će dogovorom nastati tri podjednaka rivala u sektoru – “novi” T-Mobile, Verizon i AT&T. Prema sudu, Sprint više nije mogao samostalno funkcionirati kao snažan nacionalni konkurent budući da je, unatoč četvrtoj poziciji na tržištu, ubrzano gubio korisnike i nije mogao pratiti druge teleoperatere u 5G utrci. Bankrotiranjem Sprinta, što je bilo izgledno, njegove bi usluge bile rasprodane svim trima kompanijama i tako bi, vjeruje federalni sud, ojačala dominacija Verizona i AT&T-a. Na ovaj način, pojasnili su, Sprint-T-Mobile imat će oko 30 posto tržišta i tako postati dosljedan rival.

Dodatno, televizijskoj kompaniji Dish Networku obje su kompanije prodale dio svojih usluga kako bi postala novi bežični pružatelj usluga, što je bio uvjet vlasničkog povezivanja i ujedinjenja poslova Sprinta T-Mobilea, koji je u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma koji je kroz suvlasništvo u HT-u prisutan i na našem tržištu. Uz to, obećali su kako sljedeće tri godine neće dizati cijene svojih usluga.

U kompanijama su naglasili kako njihovo spajanje znači i da će 11.000 radnika na neodređeno više do 2024. nego što bi ih bilo da se divovi telekom industrije nisu povezali. Usto, budući da će otvoriti 600 novih poslovnica i pet novih centara za korisničko iskustvo, stvorit će se i novih 12.000 radnih mjesta i to uglavnom u manjim mjestima.

T-Mobile and Sprint Nextel cellular phone stores adjoin each other in Herald Square in New York on Tuesday, March 8, 2011. Deutsche Telekom and Sprint Nextel are in talks to combine the two cellular companies in the USA. (© Richard B. Levine), Image: 92846148, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Richard Levine / Profimedia, Alamy
Trgovine T-Mobile-a i Sprinta u New Yorku

Nakon što je vijest o mega-spajanju odjeknula u javnosti, dionice Sprinta skočile su nevjerojatnih 77 posto, piše Washington Post, dok su one T-Mobilea porasle gotovo 12 posto. Finalizacija sporazuma očekuje se početkom travnja, a ime kompanije bit će T-Mobile (iako na njihovoj internetskoj stranici piše NewTMobile).

Saga o spajanju T-Mobilea i Sprinta traje od proljeća 2018., a regulatori, američko Ministarstvo pravosuđa i Federalna komisija za komunikacije (FCC) odobrili su ga još lani. Ipak, čekala se konačna odluka suda.

- Ovo je jedinstvena prilika za ubrzanje razvoja 5G mreže diljem SAD-a i da se brzi širokopojasni internet dovede u ruralne krajeve zemlje. Ovo je velika pobjeda za potrošače – smatra Ajit Pai, predsjednik FCC-a.

S druge pak strane, odvjetnici koji su vodili borbu protiv spajanja nisu zadovoljni odlukom, što je bilo i očekivano, te su kazali kako je smanjenje konkurencije “loše za potrošače, radnike i inovaciju” i dodali kako će razmotriti opciju žalbe. Ni sindikat radnika u komunikacijama i medijima Communications Workers od America (CWA) nije oduševljen odlukom suda, blago rečeno.

- Zadaća regulatora bila je zaštititi javni interes, a oni su tijekom cijelog procesa ignorirali jasne dokaze o potencijalnom gubitku velikog broja radnih mjesta kao rezultatom povezivanja – rekao je predsjednik sindikata Chris Shelton ističući kako se radi o 30.000 radnih mjesta koja bi se mogla ukinuti.

Što se tiče potrošača, sporazum će zasigurno rezultirati raznim promocijama i kompetitivnim ponudama od strane svih triju telekompanija, no samo kratkotrajno. Dugotrajni utjecaj, smatra analitičar Frank Gillet, ovisi o Dishu i njegovom ulasku na tržište. Naravno, ima i onih koji vjeruju kako će mega-spajanje samo naštetiti potrošačima.

- Od samog početka ovo je povezivanje bilo vezano isključivo uz masivni korporativni profit i unatoč lažnim tvrdnjama kompanija, sporazum će udariti korisnike tamo gdje ih najviše boli: po novčaniku – rekla je Letitia James, javna tužiteljica New Yorka.

Zapravo se, prema New York Timesu, još uvijek ne zna kakve će biti posljedice po potrošače, a vjerojatno se neće ni znati sljedećih nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:58