Novac.hr

Slovenski Petrol preuzeo distributera plina Zagorski metalac i njegovih 18.000 kupaca

Iznos koji je Petrol izdvojio za ovu akviziciju ostaje poslovna tajna
Benzinska crpka Petrol
 Nenad Dugi / Hanza Media

Zagorski metalac odnedavno je u novom vlasništvu - distributera plinom preuzeli su slovenski Petrol i Geoplin, u većinskom vlasništvu Petrola, koji su se prvi put uključili u proces konsolidacije na hrvatskom tržištu. Petrol je preuzeo svih 18.000 kupaca Zagorskog metalca, a cijena transakcije ostaje poslovna tajna.

- Razmišljali smo o prodaji još 2015. i pregovarali o uvjetima i cijeni i s RWE-om i s ostalima, no na kraju smo zaključili transakciju s Petrolom - kratko je komentirao Tomislav Rajić, direktor Zagorskog metalca, koji će, kako nam je rekao, još kratko ostati u tvrtki osnovanoj davne 1980.

RWE je dosad bio najaktivniji i pomeo je konkurenciju. Dosad su preuzeli tvrtke Montcogim-plinara, Koprivnica plin i Koprivnica Opskrba te na tržištu električne energije HT-ov strujni portfelj i tvrtku 220V.

U “plinsku igru” uključila se i Gradska plinara Zagreb koja je kupila bjelovarsku tvrtku Elektrometal - distribucija plina, a tempo bi se mogao ubrzati jer se prodaje i virovitička tvrtka Plin Vtc pa nije nemoguće da se pojave i novi igrači.

- Okrupnjavanje je neizbježno jer je sektor previše razmrvljen. Više je od 30 tvrtki koje posluju na tržištu, a manji jednostavno ne mogu cijenom konkurirati većim dobavljačima - konstatira Rajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:49