Prizemljeni svi zrakoplovi

Slovenska vlada ne želi dati ni euro za spas posrnule aviokompanije

Premijer Šarec ustvrdio je da je tvrtka privatna, pa vlada nema instrumente da joj pomogne
Avion Adria Airwaysa
 Profimedia, Česká ilustrační fotografie, Petr Hlaváček

Slovenska aviokompanija Adria Airways pred potpunim je slomom. Jučer je obustavila sve letove iz baza u Ljubljani, Prištini i Tirani. Uprava tvrdi da je to privremeno, ali u Sloveniji rijetko tko u to vjeruje. Doduše, jučer je naknadno objavljeno da će s ljubljanskog aerodroma ipak odletjeti predviđeni avion na liniji Ljubljana - Frankfurt te da će se danas vratiti u Ljubljanu. Ali, to je samo izuzetak koji ne potvrđuje pravilo.

Slovenska vlada, za razliku od hrvatske, odbila je financijski spašavati ovu privatnu kompaniju kreditom od 4 milijuna eura. Slovenski premijer Marjan Šarec ustvrdio je da je Adria 2016. godine prodana lošem vlasniku te da je riječ o privatnoj kompaniji, pa vlada nema instrumente da joj pomogne, osobito zato što bi to bilo “bacanje novca” s obzirom na njezinu situaciju. To je jučer potvrdio i slovenski ministar Zdravko Počivalšek, rekavši da država u Adria Airways neće uložiti ni jedan euro. Prema njegovim riječima, jedno od rješenja moglo bi biti financijsko restrukturiranje tvrtke i njezin novi početak, a druga je varijanta propast, što bi na kratki rok nanijelo štete slovenskom gospodarstvu. U tom slučaju Adrijine bi linije preuzele druge aviokompanije.

“Odluku o spuštanju aviona donijeli smo jer trenutno nemamo osiguran pristup svježem novcu, koji nam je potreban za daljnje zračne operacije”, ustvrdila je u priopćenju kompanija.

Obustava letova izazvala je jučer pravi kaos i bijes putnika na aerodromu Brnik u Ljubljani jer svoje putnike Adria Airways nije niti obavijestio o tom činu, nego su informaciju dobili u zračnoj luci. Usto su im odbili vratiti novac za kupljene karte, rekavši im da se obrate agencijama. Uprava Adria Airwaysa, koji je 2016. kupio njemački fond 4K Invest, prema pisanju slovenskih medija, rješenje traži u pregovorima s potencijalnim strateškim partnerom Falkom, vlasnikom irskog prijevoznika City Jet. No, malotko vjeruje u mogućnost spasa jer, kako tvrde upućeni, poslovno i financijsko stanje Adrije je loše i alarmantno, pa bi tvrtka za tjedan dana mogla završiti u stečaju.

Revizija Adrijina poslovanja navodno je pokazala da su bilance frizirane, da je tvrtka nelikvidna od kraja prošle godine te da ima 40-ak milijuna eura gubitka i negativni kapital.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2024 09:51