Problemi se i dalje gomilaju

Slovenska aviokompanija na dva dana obustavlja sve planirane letove

Ovakva odluka izravno utječe na nekoliko stotina putnika, a osim toga neizvjesna je i sudbina 558 zaposlenika
Avion Adria Airwaysa
 Profimedia, Alamy

Slovenska aviokompanija Adria Airways jučer je objavila obustavu svih planiranih letova za danas i sutra. Time je kompanija obustavila sve svoje zračne operacije iz i u Ljubljani, Prištini i Tirani.

Ovakva odluka izravno utječe na nekoliko stotina putnika koji imaju rezervirane letove, a osim toga neizvjesna je i sudbina 558 zaposlenika, piše Reuters.

- Odluka o privremenoj obustavi letova posljedica je nedostatka novca koji je aviokompaniji potreban za daljnje poslovanje. Kompanija trenutno intenzivno traži rješenje u suradnji s potencijalnim investitorom. Cilj je da omogućimo ponovne letove. Kompanija duboko žali zbog situacije i ispričava se svim svojim putnicima i partnerima. Predlažemo svojim putnicima i partnerima da prate vijesti na našim stranicama – poručili su iz kompanije.

Odluka o suspenziji letova donesena nakon što je slovenska vlada u nedjelju navečer potvrdila da kompaniji neće odobriti zatraženi kredit od 4 milijuna eura koji bi prijevoznika privremeno izvukao iz teškoća s likvidnošću.
Naknadno je iz Adrije priopćeno da će s ljubljanskog aerodroma ipak odletjeti predviđeni zrakoplov na liniji Ljubljana-Frankfurt te u srijedu natrag u Ljubljanu. Naknadno je iz Adrije priopćeno da će s ljubljanskog aerodroma ipak odletjeti predviđeni zrakoplov na liniji Ljubljana-Frankfurt te u srijedu natrag u Ljubljanu.

Uprava zračnog prijevoznika, kojega je 2016. kupio njemački fond 4K Invest, navodno rješenje traži u pregovorima o prodaji tvrtke potencijalnom strateškom partneru Falko, vlasniku irskog prijevoznika CityJet, no poslovno i financijsko stanje Adrije je loše i alarmantno pa bi u roku kojeg tjedna moglo završiti u stečaju, tvrde u utorak slovenski mediji.

Kako neslužbeno navode, revizija poslovanja kompanije pokazala je da su njene bilance frizirane, da je nelikvidna od kraja prošle godine te da ima 40-ak milijuna eura gubitka i negativni kapital. Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je prije odlaska u New York, na zasjedanje Opće skupštine UN-a, da je Adria 2016. godine bila prodala lošem vlasniku te da je riječ o privatnoj kompaniji pa vlada nema instrumente da joj pomogne, osobito jer bi to bilo "bacanje novca" s obzirom na njenu situaciju.

"Sada svi čekamo što će se dogoditi", kazao je Šarec.

Uprava zračnog prijevoznika odlučila je obustaviti svoje letove u utorak i srijedu nakon što su joj zaplijenjena dva zrakoplova iz flote koju ima u najmu te nakon što je vlada odbila molbu da joj se odobri kredit od 4 milijuna eura kako bi premostila financijske teškoće, prenose mediji.
Državna tajnica u ministarstvu za infrastrukturu Nina Mauhler izjavila je za televiziju POP-TV da država nema načina pomoći Adriji financijski s obzirom na europske propise, budući da je tu tvrtku 2011. godine, dok je još bila u državnom vlasništvu, dokapitalizirala sa 70 milijuna eura, a nakon što ju je prodala njemačkom vlasniku u nju investirala još dodatna tri milijuna.

Kako prenose slovenski mediji, u slučaju stečaja Adrije Airways, postoji vjerojatnost da bi njene komercijalno isplative linije mogli preuzeti drugi prijevoznici koji lete na ljubljanski aerodrom i s njega.

Ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek u više je izjava spominjala mogućnost da vlada, u slučaju stečaja nacionalnog prijevoznika i uz odobrenje Europske komisije, odobri subvencije kompanijama koje bi preuzele za Sloveniju komercijalno zanimljive zračne linije s Ljubljanom, no u javnosti postoje mišljenja da takav proračunski izdatak ne bi bio opravdan.

Slovenska aviokompanija već neko vrijeme ima problema s kašnjenjem i otkazivanjem letova i trenutno traži strateškog partnera koji bi osigurao prijeko potreban kapital. Naime, u prvoj polovici godine već su zabilježili gubitak veći do 10 milijuna eura zbog smanjenog broja putnika, a duguje i 60 milijuna eura. Na novo nastalu situaciju, slovenska vlada odgovorila je kako nema namjeru kompaniju spašavati od stečaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:03