Žele biti uključeni

Slovenija ne želi otkupiti Mercator, ali zahtijeva da i dalje ima svog člana u upravi

Slovenska vlada u upravu je uvela svog povjerenika kako bi se pobrinuli da ne dođe do odljeva kapitala
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je da slovenska vlada nije zainteresirana za ponovno vraćanje Mercatora u državno vlasništvo, ali da je zainteresirana da Mercator i nakon mogućeg uključivanja u Fortenovu, u upravnom odboru Mercatora i dalje ima svog predstavnika.

"Slovenija ne želi niti je ikad željela otkupiti dionice Mercatora, ali to ne znači da država neće skrbiti nad postupcima novih vlasnika", kazao je Počivalšek u razgovoru za Slovensku televiziju, povodom restrukturiranja tvrtki u sastavu posrnulog koncerna Agrokor, čije zdrave kompanije od 1. travnja ulaze u sastav Fortenove.

On je podsjetio da je slovenska vlada zbog insolvencijskog postupka u Agrokoru tzv. Lex Mercator u upravu slovenskog trgovačkog lanca uvela svog posebnog povjerenika kako bi skrbio da ne dođe do odljeva kapitala iz Mercatora u Agrokor, te da želi da takva solucija ostane i dalje, nakon mogućeg uključivanja Mercatora u novu kompaniju Fortenova.

Prema njegovim bi riječima slovenske banke, vjerovnice Mercatora, to morale postaviti kao uvjet da dođe do uključivanja Mercatora u novu kompaniju Fortenova.

Počivalšek je istaknuo važnost Mercatora za slovensko gospodarstvo jer on u Sloveniji zapošljava više od 10 tisuća ljudi i godišnje od slovenskih dobavljača nabavi proizvoda u vrijednosti pola milijarde eura.

Mercator slovenskim bankama duguje oko 650 milijuna eura, a dozvolu da se on uključi u novi sustav Fortenova još nisu dale Nova Ljubljanska banka (NLB) i izvozna banka SID.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 07:11