Omogućava EY

Školovao se u Njemačkoj, a u Hrvatskoj pokrenuo tvrtku koja danas ima 215 zaposlenih

Alen Magdić, finalist programa EY Poduzetnik godine 2017., pokrenuo je 1998. Multinorm
Alen Magdić
 Boris Kovačev / Hanza Media

Alen Magdić, finalist programa EY Poduzetnik godine 2017., pokrenuo je 1998. Multinorm, tvrtku za izradu naprava i alata za zavarivanje u automobilskoj industriji, a danas zapošljava 215 ljudi.

Koji je najveći izazov s kojim ste se susreli u poduzetničkoj karijeri?

Za nekoga tko se rodio, tko je odrastao i školovao se u Njemačkoj, jedan od najvećih izazova bio je povratak u Hrvatsku s nepunih 25 godina, s ciljem pokretanja vlastitog poslovanja. S ocem sam pokrenuo posao krenuvši od nule, jer mi je to omogućilo oblikovanje vlastite tvrtke i biznisa temeljenog na vlastitoj ideji. Pokretanje posla od nule zahtijeva potpunu predanost poslovanju i njegovu cilju te velika odricanja.

Kako ste ga riješili?

Kao prvo, trebalo je pronaći dovoljno mladih koji žele raditi i učiti te s nama postići više, a trebali su nam i iskusni ljudi kako bi nešto mogli odraditi sami. Stručnog je kadra nedostajalo tada kao i danas. Samo predanim radom i ulaganjem u radnu snagu, učenjem i posvećivanjem svakom pojedincu, a da uvijek imate jasan cilj pred sobom, došli smo danas tu gdje jesmo.

Svaki naš posao bio je jedna vrsta izazova. Takva je i posljednja investicija, od 40 milijuna kuna, u gradnju novog pogona. Od ideje do realizacije projekta, kojeg se 45 posto financira bespovratnim sredstvima iz fondova EU, prošle su tri godine, a rezultat je i veći broj radnika: s 89 na 215.

Vizija nam je da postanemo lideri u proizvodnji dijelova i naprava za autoindustriju na europskom tržištu. Kako bismo uspjeli, moramo biti fleksibilni i spremni na inovacije te se tržištu predstavljati s jednakom kvalitetom i konkurentnim cijenama.

Ipak, najveći je izazov stalno ulaganje u ljudski potencijal jer o zaposlenima ovisi uspjeh tvrtke. Analiziranje potencijala, stalno osluškivanje potreba i očekivanja zaposlenika, kao i jasna komunikacija, izazovi su nam svaki dan, a bit će i u budućnosti.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Krenule su prijave za novog EY Poduzetnika godine. Prijavite se ili predložite uspješne poduzetnike na geoy.ey.com do 9. studenoga.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

PROJEKT JE NAPRAVLJEN U PRODUKCIJI NATIVE AD STUDIJA HANZA MEDIJE I EY-a, U SKLADU S NAJVIŠIM PROFESIONALNIM STANDARDIMA JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:27