Dubina krize

Sindikati EU o pomoći otpuštenim radnicima: nakon odgode kredita na redu struja i voda

Analizirane su vrste pomoći radnicima koji su ostali bez posla zbog koronavirusa u EU
Osijek, terase zatvorenih kafića
 Vlado Kos / CROPIX

Osim povećanja naknada za nezaposlene, poreznih povlastica i odgoda kreditnih obveza, dio članica Europske unije pomaže radnicima koji su zbog širenja koronavirusa ostali bez posla i kod plaćanja komunalija, upozorila je Europska konfederacija sindikata (ETUC) s sjedištem u Bruxellesu.

- Za radnike koji su u proteklih nekoliko tjedana ostali bez posla glavna briga postali su računi koje treba platiti – napominje ETUC u svojoj analizi vrsta pomoći koju su članice EU uputile radnicima koji su privremeno na burzi zbog općeg zastoja ekonomije radi zaštite od širenja koronavirusa.

Kao primjere članica Unije koje su već posegnule za pomoći nezaposlenima u plaćanju komunalija, ETUC navodi Belgiju, Španjolsku i Rumunjsku.

Vlada Flamanske regije, prema istome izvoru, na sebe je preuzela plaćanje vode, struje i plina za radnike koji su ostali bez posla otkako je zavladala epidemija koronavirusa, a vlasti druge belgijske regije, Valonije, naložile su lokalnim vlastima da ne primjenjuju mjere prema kućanstvima slavijeg imovinskog stanja koje prekorače dogovorene isporuke struje i plina.

- Flamanska vlada ohrabruje niže razine vlasti u regiji da razmotre obustavu plaćanja lokalnih poreza dok traje kriza kako bi se kućanstva dodatno rasteretila – stoji u analizi ETUC-a.

U Španjolskoj je, prema podacima Konfederacije, zajamčena isporuka struje, vode i plina za kućanstva radnika koji su već završili na burzi zbog koronavirusa, kao i za građane čija su radna mjesta ugrožena. Zajedno s brojnim drugim članicama Unije, Španjolska je u ovoj analizi uvrštena među članice koje su osigurale odgodu otplate kredita za radnike na udaru koronavirusa.

U spomenutoj analizi angažman Rumunjske na zaštiti radnika čija je egzistencija ugrožena zbog širenja koronavirusa ističe se na više razboja.

- Za osobe koje su u izolaciji ili karanteni, Rumunjska je primijenila oslobođenje plaćanja komunalnih računa i osigurati će obustavu mjesečnog plaćanja kredita bankama u trajanju od tri mjeseca. Također, gradski proračuni dopuniti će se transferima iz državnog proračuna kako bi se osigurale minimalne isporuke hrane za one koji su kod kuće u izolaciji – navodi ETUC.

Uz spomenute članice, ETUC je u svoje izvješće o državnoj pomoći radnicima koji ispaštaju zbog utjecaja koronavirusa uvrstio i Italiju, Grčku, Latviju, Bugarsku, Dansku i Francusku, utvrdivši lepezu poreznih i socijalnih pomoći te odgoda kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:45