Najveća donacija dosad

Šef Twittera daje milijardu dolara za borbu protiv koronavirusa. Nadmašio i Billa Gatesa

Jack Dorsey upozorava kako za borbu protiv COVIDA-19 odvaja 28 posto svog imetka
Jack Dorsey, suosnivač i direktor Twittera
 Picture-Alliance via AFP

Usmjerit ću milijardu dolara vlastitog kapitala u korist globalne borbe protiv koronavirusa, objavio je suosnivač i izvršni direktor Twittera Jack Dorsey.

Oglasivši se, a gdje drugo, nego na svom Twitter profilu, Dorsey je najavio da će milijardu dolara prebaciti iz Squarea čiji je vlasnik u dobrotvorni fond iz kojeg će se financirati borba protiv koronavirusa.

- Nakon što 'razoružamo' pandemiju, fokus fonda će se prebaciti na promicanje zdravlje i obrazovanje djevojčica. Fond će raditi transparentno u svim pravcima svoga djelovanja – poručio je suosnivač Twittera, upozorivši kako doniranih milijardu dolara predstavlja 28 posto njegova bogatstva.

U nizu globalnih donacija za borbu protiv koronavirusa koje su poduzele kompanije i poduzetnici, Dorsey je dosada dobacio najdalje. Među prvima, suosnivač Alibabe Jack Ma donirao je Europskoj uniji dva milijuna zaštitnih maski, a otprilike istu pomoć uputio je i SAD-u, Japanu i Južnoj Koreji.

Bill Gates i njegova supruga Melinda osigurali su 100 milijuna dolara za istraživanje lijeka protiv koronavirusa. Najveći poduzetnik u Hong Kongu Li Ka-Shing najavio je upućivanje donacije od 13 milijuna dolara liječnicima u Wuhanu u Kini gdje je izbila epidemija koronavirusa.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg dosada je donirao 25 milijuna dolara za borbu protiv COVID-a 19. Donaciju od 2,2 milijuna dolara u iste svrhe odvojio je i osnivač fondacije Otvoreno društvo George Soros, najavivši kako će novac usmjeriti u rodnu Budimpeštu i Milano.

Među europskim multimilijarderima, prvi je s donacijom za borbu protiv koronavirusa reagirao kralj talijanske mode Giorgio Armani, poklonivši milijun i 430 tisuća dolara zdravstvenom sustavu Italije.

Najveći poduzetnik u Indiji Mukesh Ambani najavio je donaciju od 66 milijuna dolara tamošnjim vlastima za suprotstavljanje širenju epidemije koronavirusa. Portal Business Insider procjenjuje da je globalnoj borbi protiv pandemije koronavirusa dosada donirano oko milijardu i 200 milijuna dolara iz imovine najbogatijih ljudi današnjice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 08:15