Ide u javnu ponudu

Sedma po veličini banka u Hrvatskoj očekuje do 256 milijuna eura od prodaje dionica

Addiko će primati ponude za IPO do 9.srpnja, a trgovanje će se odvijati na bečkoj burzi
Addiko banka
 Damjan Tadić / Hanza Media

Austrijska Addiko banka čija je banka kćer sedma po veličini na hrvatskom tržištu, objavila je danas početak priprema za javnu ponudu (IPO) svojih dionica koja će uslijediti 11. srpnja ove godine.

Iz Addika su izašli s okvirom cijene dionice za IPO od 19 do 23 eura i očekivanjem da bi im prihod po toj osnovi mogao biti između 185 milijuna i 256 milijuna eura, što znači da bi pedeset posto sadašnjeg dioničkog kapitala banke promijenilo vlasnika.

Addiko će primati ponude za IPO do 9. srpnja ove godine, a trgovanje će se odvijati na bečkoj burzi. Za prodaju su pripremili devet milijuna i 750 tisuća dionica s opcijom prodaje dodatnih milijun i 462 500 dionica. Banka u spomenutoj dodatnoj opciji nije spremna na tržištu ponuditi više od 15 posto svog temeljnog kapitala.

Addiko banka nasljednik je Hypo banke koju je austrijska država 2009. sanirala i restrukturirala nakon niza skandala, istraga i sumnjičenja za malverzacije u poslovanju. Iz Hypa je izdvojen njezin biznis u jugoistočnoj Europi, uključujući i hrvatsku banku kćer, pa prvo prodan u većinsko vlasništvo Europske banke za obnovu i razvoj, a zatim, 2015., američkom fondu Advent koji ju je preimenovao u Addiko.

U jesen prošle godine procurile su u javnost prve najave da Advent planira prodati Addiko banku, uz najave da bi mađarska OTP banka mogla krenuti u preuzimanje Addika. Potonje najave posebno su zanimljive za Hrvatsku, jer bi OTP preuzimanjem Addika postao treća ili četvrta po veličini banka na hrvatskome tržištu.

Iz OTP banke nisu ni potvrdili ni demantirali napise da bi mogli krenuti u preuzimanje Addika. Od značaja za buduća vlasnička preslagivanja u Addiko banci je i podatak da je Europska banka za obnovu i razvoj i dalje manjinski dioničar Addika s 20 posto vlasništva kojim upravlja preko luksemburškog holdinga AI Lake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:58