Brz rast plaća u Hrvatskoj

Satnica u Hrvatskoj lani porasla 8,2%, ali po plaćama smo i dalje pri dnu ljestvice EU

Veće stope rasta bruto cijene rada u EU od nas imale su samo Latvija, Češka, Rumunjska i Litva
Ilustracija
 Elvir Tabaković / CROPIX

Hrvatska je lani bila među članicama EU s najvećom dinamikom rasta plaća u gospodarstvu, pokazuju novi podaci euro-statističara.

Prema tim podacima, bruto cijena sata rada u gospodarstvu u Hrvatskoj u prošloj je godini porasla 8,2 posto. Veće stope rasta bruto cijene rada u EU imale su Latvija, 12,9 posto, zatim Češka i Rumunjska, po 11,2 posto, te Litva, 10,4 posto. Bruto cijena rada u gospodarstvu u EU lani je porasla 2,7 posto, a u zoni eura 2,2 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Prosječna bruto satnica u hrvatskim tvrtkama s 10 i više zaposlenih, bez poljoprivrede i javne uprave, lani je iznosila 81,2 kune ili 10,9 eura. Godinu ranije iznosila je 10,1 euro. Rast plaća u Hrvatskoj ponajviše reflektira nedostatak radne snage, što je posljedica masovnog iseljavanja.

Prosječna bruto cijena sata rada u EU lani je, prema istim podacima, iznosila 27,4 eura, što je dva i pol puta više nego u Hrvatskoj. Međutim, razlike u satnici u gospodarstvu među članicama su velike. Najveću bruto cijenu sata rada u EU lani su imale Danska, 43,5 eura, i Luksemburg, 40,6 eura, a najmanje Rumunjska, 6,9 eura, i Bugarska, 5,4 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:32