Velika proizvodnja

Samoborski Frelimo prodaje svoje čvarke diljem Europe, a uskoro kreću i u Australiju

Frelimo je ovaj tjedan osvojio prestižnu Superior Taste Award, a prošle godine zabilježili su 4,5 mil.kn prihoda
Miroslav Mataušić, samoborski proizvođač čvaraka i vlasnik Frelimo-a
 Davor Pongračić / CROPIX

“Od obiteljske mesnice do svjetskog distributera čvaraka”, mogao bi se opisati put Miroslava Mataušića i njegovog obrta Frelimo. Naime, iako je završio srednju Ugostiteljsku školu, on se nikada nije imao namjeru baviti ugostiteljstvom. Njegov otac i stric radili su u mesnici te je on 2003. odlučio otvoriti vlastiti obrt pod imenom Frelimo i proizvoditi svinjsku mast i pekarske proizvode. No, pet godina kasnije taj je obrt promijenio svoj fokus.

- Svi smo doma radili čvarke, ali nije ih bilo moguće kupiti na tržištu, bar ne one kvalitetne – priča nam Mataušić o počecima svog obrta čija je popularizacija nastupila nakon unajmljivanja kućice na Bundeku kada su se posjetitelji Rujanfesta oduševili njihovim proizvodima.

- Javili su nam se trgovački centri, a mi nismo tada imali ništa za veliku proizvodnju. No, počeli smo odgovarati interesima tržišta i prebacili smo se na proizvodnju čvaraka – prisjeća se Mataušić. Nakon toga Frelimo je postao čest gost sajmova, a njegov vlasnik “gdje god je došao s čvarcima kao da je donio dijamante”.

Od te kućice na Bundeku, kada su Frelimovi čvarci zamijećeni, prošlo je deset godina, a njegovo se poslovanje itekako promijenilo. Tako je Frelimo ovaj tjedan u Bruxellesu osvojio prestižnu nagradu Superior Taste Award, a samo prošle godine zabilježio je 4,5 milijuna kuna prihoda od 45 tona prodanih čvaraka. No, ono što je zanimljivo jest da Hrvati nisu jedini koji vole ovaj slavonski specijalitet. Naime, osim što posluje s većinom trgovačkih centara, mesnicama i tržnicama, Frelimo izvozi svoje čvarke i u Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju, Švicarsku, Švedsku, Sloveniju i Belgiju, a trenutno u planu ima širiti svoje poslovanje i van Europe i to u Australiju.

- 80 posto proizvoda plasiramo na hrvatsko tržište, a ostalih 20 posto na europsko, no to se prilično brzo mijenja. U 2017. nam je izvoz porastao za 40 posto u odnosu na 2016., a ove godine planiramo još veći rast – objašnjava nam svoje planove Mataušić.

A upravo zbog tog rasta poslovanja Miroslav Mataušić našao se u problemima mnogih Hrvata, a to je nedostatak kvalitetnih radnika. Naime, Frelimo trenutno ima deset zaposlenika, no to nikako nije dovoljno pa i sam Mataušić često zasuče rukave i miješa kotao.

Prije ga je taj problem mučio samo tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, a sada to više nije tako, budući da se Frelimo izdignuo od drugih proizvođača limenkom delikates čvaraka koji su posebno popularni u kafićima. Naime, radi se o čvarcima iz kojih je mast gotovo potpuno istisnuta, a pakirani su u zatvorenim limenkama koje su zbog svog inovativnog izgleda dobile i Zlatnu medalju za dizajn na Međunarodnom sajmu poljoprivrede održanom u Novom Sadu. Delikates čvarci sadrže manje soli i 40 posto manje masti od onih tradicionalnih, a zamišljeni su kao zdrava grickalica uz pivu za vrijeme gledanja nogometnih utakmica, a osim u kafićima, ovaj je proizvod popularan i kao poslovni poklon pa Frelimo već sada dobiva narudžbe za Božić.

No, ono što su ovime dobili jest širenje poslovanja tijekom cijele godine, a ne samo u vrijeme kolinja. Tako je Frelimo 1. lipnja ove godine zabilježio 70 posto više prihoda od onih prošlogodišnjih u to isto vrijeme. A sve to učinili su bez ulaganja u marketing, nego samo i isključivo u kvalitetu svog proizvoda.

- Ne ulažemo u marketing jer su nam to trenutno veliki troškovi, reklamiramo se najviše preko preporuka, interneta, sajmova i medija, a kad ljudi probaju proizvod, padnu. Kvaliteta je naš marketing – odgovara nam Mataušić, koji trenutno ni ne namjerava ulagati u promidžbu budući da za to nema potrebe. - Ono u što ćemo uložiti jesu nova zapošljavanja i širenje proizvodnje u neki veći i moderniji prostor – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 22:32