'Trebamo državnu pomoć'

Samo u ožujku najveća je europska zrakoplovna grupa izgubila gotovo 1,4 milijarde eura

Njemački je prijevoznik prvo tromjesečje zaključio s operativnim gubitkom od 1,2 milijarde eura a u drugom tromjesečju očekuje još lošije poslovne rezultate
Ukrcaj putnika u zrakoplov Lufthanse, ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Lufthansa je objavila da neće moći sama prevladati koronakrizu i počela je pregovore s vladama o financijskim instrumentima za prevladavanje teškoća, koje se očituju i u gubitku i oštrom padu prihoda u prvom kvartalu.

Njemački je prijevoznik prvo tromjesečje zaključio s operativnim gubitkom od 1,2 milijarde eura a u drugom tromjesečju očekuje još lošije poslovne rezultate.

Prihodi su prva tri ovogodišnja mjeseca potonuli gotovo 18 posto, na 6,4 milijarde eura.

Samo u ožujku najveća je europska zrakoplovna grupa izgubila gotovo 1,4 milijarde eura prometa, prema poslovnom izvješću koje je kompanija obvezna podnijeti burzi a objavljeno je u četvrtak.

Iz Lufthanse poručuju i da ne znaju kada će njihovi zrakoplovi ponovno uzletjeti s obzirom na mjere ograničavanja putovanja uvedene diljem svijeta kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Lufthansa raspolaže likvidnošću od 4,4 milijarde eura nakon novog zaduživanja, no ona će se značajno smanjiti u "idućih nekoliko tjedana", upozoravaju iz njemačkog zračnog prijevoznika.

"Grupa procjenjuje da novim zaduživanjem na tržištu neće moći pokriti predstojeće potrebe za kapitalom", poručuju.

Stoga su započeli "intenzivne pregovore" s vladama Njemačke, Švicarske, Austrije i Belgije, zemalja u kojima Lufthansa posluje putem svojih ogranaka.

U tim razgovorima razmatraju se različiti financijski instrumenti kako bi se održala solventnost u kratkoročnom razdoblju, dodaju iz Lufthanse.

Pored jamstava, zajmova i tihih partnerstava, razgovara se i o izravnom uključivanju vlada koje bi bilo u okvirima pravila Europske unije o državnim potporama.

Uprava poručuje i da vjeruje u uspješan ishod tih pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2023 16:38