Investicijska konferencija

SAD i Bahrein krajem lipnja organiziraju skup za financiranje investicija u Palestini

Očekuje se da će 'radionica' u Manami iznjedriti milijarde dolara vrijedna ulaganja za područja pod nazdorom Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi
Panorama Maname, glavnog grada Bahreina
 Hamad I Mohammed / REUTERS

Manama, prijestolnica Bahreina, trebala bi 25. i 26. lipnja ugostiti investicijsku konferenciju za Palestinsku samoupravu, koju zajednički, kako su priopćili iz Bijele kuće, organiziraju vlasti SAD-a i Bahreina.

Osim SAD-a i Bahreina, sudjelovanje na konferenciji najavile su i Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Cilj konferencije pod nazivom "Mirom do blagostanja" je, objavili su u Washingtonu, povezivanje vlada, civilnog društva i poslovnih ljudi, te razmjena ideja i inicijativa, koje bi trebale dovesti do mira na Bliskom istoku i poticanja ulaganja prvenstveno na područja pod nadzorom Palestinske samouprave na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Na konferenciji, ili "radionici", kako se službeno zove, očekuje se sudjelovanje predstavnika vlada, institucija civilnog društva i biznismena iz Europe, Bliskog istoka i ostatka Azije.

Iako su Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Hamas pozvali na arapske zemlje da bojkotiraju skup u Bahreinu, strani mediji izvješćuju da su sudjelovanje već potvrdili predstavnici Saudijske Arabije i UAE. Naravno, uz predstavnike Bahreina, kao domaćina skupa. Tako će, prema pisanju Reutersa, na skupu sudjelovati predstavnici saudijskog Ministarstva gospodarstva, kao i Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje UAE.

Palestinci su ogorčeni odlukom američkih vlasti da Jeruzalem priznaju za glavni grad Izraela, te da američko veleposlanstvo presele iz Tel Aviva u Jeruzalem. Naime, stav je Palestinaca da je istočni dio Jeruzalema, onako kako je grad podijeljen nakon prvog izraelsko-arapskog rata, glavni grad Palestine, dok Izraelci cijeli Jeruzalem smatraju dijelom svog teritorija i svojim glavnim gradom. Zbog toga palestinske vlasti od kraja 2017. godine bojkotiraju američke mirovne inicijative.

S druge strane, administracija Donalda Trumpa pokušala je potaknuti arapske vlade da sudjeluju u njihovoj inicijativi. Očekuje se da bi konferencija u Bahreinu mogla iznjedriti milijarde dolara vrijedna ulaganja na područjima koja nadziru Palestinci, uglavnom iz bogatih zemalja Perzijskog zaljeva, ali i iz drugih dijelova svijeta. U priopćenju koje je objavila Bijela kuća dodaje se kako će konferencija Palestincima pružiti "nove mogućnosti da realiziraju svoje potencijale", te kako je njen cilj "promocija gospodarskog rasta i mogućnosti za ljude u toj važnoj regiji". Ističu i da će radionica u Manami ojačati strateško partnerstvo SAD-a i Bahreina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:54