Div s Bliskog istoka

SABIC u drugom ovogodišnjem tromjesečju povećao dobit za čak 81 posto

SABIC, jedna od najvećih petrokemijskih kompanija, ostvarila je znatno veću dobit od očekivanja
Aramco postrojenje
 Saudi Aramco/Handout / REUTERS

Saudijski SABIC, jedna od najvećih petrokemijskih kompanija u svijetu i najveća na Bliskom istoku, u drugom je tromjesečju iskazala rast neto dobit od čak 81 posto.

Naime, drugi je ovogodišnji kvartal SABIC zaključio s neto dobiti od 6,7 milijardi saudijskih rijala, ili 1,79 milijardi američkih dolara. U istom lanjskom razdoblju, prema pisanju stranih medija koji se pozivaju na podatke koje je objavila ta saudijska kompanija, neto dobit kompanije iznosila je 3,71 milijardi rijala. U istom su razdoblju porasli i prihodi SABIC-a, i to za 26 posto, dosegavši 43,3 milijardi rijala.

Rezultati SABIC-a znatno su bolji od onih koje su očekivali analitičari. Njihove su ranije procjene govorile da bi SABIC drugi kvartal mogao završiti s neto dobiti od 5,8 milijardi rijala.

U pozadini znatno boljih poslovnih rezultata od očekivanih je, ocjenjuju analitičari, rast prodajnih količina i cijena. SABIC proizvodi nekoliko grupa proizvoda, među kojima su najznačajniji polimeri i kemijski proizvodi, te metali, koji se najčešće koriste u građevinarstvu. Stoga analitičari ističu da poslovni rezultati SABIC-a ponajprije ovise o stanju svjetskoga gospodarstva i kretanju cijena nafte.

Saudijski naftni div Aramco nedavno je najavio da želi kupiti udio u SABIC-u. U ovoj je godini vrijednost dionica SABIC-a, prema tvrdnjama svjetskih medija, porasla 27 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:19