Poslovni rezultati

Riječko brodogradilište Viktor Lenac prošle godine ostvarilo dobit preko 20 milijuna kuna

Poslovni prihodi Viktora Lenca lani su iznosili 314,1 milijun kuna, a poslovni rashodi 291,7 milijuna kuna
Brodogradilište Viktor Lenac
 Matija Djanjesic / Hanza Media

Brodogradilište Viktor Lenac ostvarilo je lani ostvarilo dobit prije oporezivanja od 20,3 milijuna kuna, kaže se u preliminarnom i nerevidiranom financijskom izvješću poslovodstva te tvrtke.

Poslovni prihodi Viktora Lenca lani su iznosili 314,1 milijun kuna, a poslovni rashodi 291,7 milijuna kuna.

U odnosu na prethodnu godinu poslovni prihodi su veći za 24 posto ili više od 60 milijuna kuna, a poslovni rashodi veći su za 7,6 posto ili za 20,7 milijuna kuna.

Od dobiti prije oporezivanja od 20,3 milijuna kuna, u posljednjem tromjesečju je ostvareno 19,4 milijuna kuna, a zbog uračunavanja poreznog gubitka iz prethodne godine, porezna obveza za 2019. će biti svega 165 tisuća kuna, pa se očekuje da će neto dobit nakon oporezivanja biti 20,1 milijun kuna.

Iz V. Lenca navode da je zaposlenost tog brodogradilišta tijekom prvog i drugog tromjesečja 2019. bila dobra, treće je tromjesečje bilo loše, a od rujna do kraja godine zaposlenost kapaciteta je ponovno bila odlična.

Likvidnost brodogradilišta je bila oslabljena zbog gubitka u trećem tromjesečju, s rastom zaposlenosti počela se popravljati, no puni učinci, zbog obročne naplate ostvarenih prihoda, nisu bili vidljivi do početka 2020. Stoga su obrtna sredstva za financiranje projekata bila osigurana zaduživanjem kod poslovnih banaka.

Svi projekti, koji su potkraj 2019. još trajali, osim remonta broda USNS "Trenton", dovršeni su do sredine veljače, a očekuje se da će "Trenton", zbog dodatnih radova, u Lencu biti i tijekom ožujka. U siječnju i veljači u brodogradilištu je boravio i američki brod USNS "Yuma", na kojem bi remont trebao biti završen u ožujku ove godine. Potkraj godine obavljeni su i radovi na USNS "Bruce C Heezen", a suradnja s Američkom ratnom mornaricom se nastavlja, pa bi u ožujku trebao početi remont broda USNS "Carson City."

U izvješću se navodi i da su lani, nakon blagog oporavka pomorskog tržišta u drugom i trećem kvartalu, u posljednjem kvartalu ponovno značajno pale vozarine, što utječe na troškove i zarade brodara, a potom i na remontna brodogradilišta. U Lencu ocjenjuju da će u remontu brodova i daje presudnu ulogu imati geografski položaj i cijena te maksimalno smanjenje vremena u kojem brodovi nisu zaposleni.

Potkraj prošle godine u kostrenskom brodogradilištu bilo je 370 radnika, što je 71 radnik manje nego godinu prije. Većina radnika otišla je u mirovinu, dio je otišao na vlastiti zahtjev, a za oko 20 radnika radni odnos prestao je poslovno ili osobno uvjetovanim otkazima ugovora o radu. Prosječna mjesečna neto plaća lani je bila 7234 kune.

Najveći udjel u temeljnom kapitalu Brodogradilišta Viktor Lenac, 49,7 posto drži talijanska Palumbo grupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:38