Pokreni nešto svoje

'Razvijam novi proizvod. Moj mobitel moći će sastaviti i djeca mlađa od 11 godina!'

Ovo je treća godina održavanja tog programa namijenjenog malim i mikro poduzećima
Albert Gajšak iz startupa CircuitMess na dodjeli potpora u sklopu programa Pokreni nešto svoje
 Biljana Blivajs / CROPIX

Mladi inovator Albert Gajšak razvija novi proizvod - MAKERphone SNAP, mobilni telefon u dijelovima koji će moći sastavljati djeca mlađa od 11 godina. Za sklapanje njihova prethodna dva proizvoda bilo je potrebno lemiti sitne dijelove, što mala djeca ne mogu, pa su u startupu CircuitMess odlučili ponuditi nešto i za njih, rekao je Gajšak.

Trenutno rade na prototipu, a da bi ga u prvom kvartalu 2020. godine prema planu plasirali na tržište, pomoći će im bespovratna potpora od 72.000 kuna koju su dobili kao jedno od sedam nagrađenih poduzeća na ovogodišnjem natječaju "Pokreni nešto svoje".

Ovo je treća godina održavanja tog programa namijenjenog malim i mikro poduzećima koja, osim ekonomski održive ideje, imaju i pozitivan društveni utjecaj, ispričao je jučer na dodjeli potpora Stjepan Mikec, izvršni direktor ACT Grupe koja provodi program. Natječaj otpočetka financijski podržava Philip Morris Zagreb, koji je za ovu generaciju nagrađenih poduzetnika osigurao 504.000 kuna.

Među podržanim startupima našao se i Adventure Donkey sa svojom mobilnom aplikacijom SightRun, namijenjenom turistima trkačima. Oni, naime, za turističke destinacije razvijaju posebne ture koje trčanje kombiniraju s razgledavanjem znamenitosti. Uz njihovu aplikaciju trenutno možete protrčati Zagrebom, Opatijom, Pulom, Šibenikom, Splitom, Rovinjem i Grazom, a za mjesec dana izaći će i s turama na novim destinacijama, među kojima će biti i Hvar, Omiš te Poreč. Novac će iskoristiti za nadogradnju sustava uz pomoć koje će trkači moći samostalno kreirati ture, ovisno o tome što žele vidjeti i koliko žele pretrčati.

- Trenutno postoji jedna startna točka na koju trkač treba doći da bi mogao krenuti s turom. S generatorom tura koji sada razvijamo, bez obzira na to gdje se trkač nalazi, moći će dati upute aplikaciji o tome što želi i ona će za njega kreirati turu od mjesta na kojem se nalazi - opisuje Sandra Bortek, jedna od osnivača Adventure Donkeyja.

Ako, primjerice, želite trčati pet kilometara, a zanima vas povijest, aplikacija će za vas stvoriti rutu od pet kilometara koja će vas provesti po povijesnim znamenitostima grada u kojem se nalazite.

Ove je godine pristiglo ukupno 267 prijava iz cijele Hrvatske, u drugi krug prošlo je 15 najbolje ocijenjenih prema kriterijima inovativnosti, društvenog utjecaja te potencijala za rast, a zatim je odabrano sedam onih koji najviše obećavaju. Da interes raste iz godine u godinu, potvrdila je Dijana Najjar iz Philip Morrisa, dodavši kako raste i broj kvalitetnih prijava koje zadovoljavaju kriterije natječaja.

Ove godine među nagrađenim startupima moglo se pronaći tvrtku Buzdovan koja priprema prvi hrvatski craft cider od jabuke, Silver Technologies koji razvija sustav pametnih narukvica za praćenje zdravstvenog stanja starijih, a tu je i tvrtka Veverec 91 koja je u Oroslavju otvorila park znanosti. Startup Beyond Seen Screen, koji razvija tehnologiju za skeniranje videosadržaja i pružanje dodatnih informacija o onome što se gleda, također je dobio potporu, a 72.000 kuna otišlo je i tvrtki Apea koja je osmislila računalnu igru Adventures of Eco.

- S jedne strane, igra potiče na odvajanje otpada u stvarnom svijetu, a s druge, ako u stvarnom svijetu odvajate baterije i skenirate QR kodove, osvojit ćete posebne nagrade u igrici - objasnila nam je jedna od osnivačica Apee, Sonja Hlebar.

U prve dvije godine provođenja programa "Pokreni nešto svoje" zaprimljeno je više od 700 prijava te je dodijeljeno gotovo milijun kuna za 13 najboljih društveno odgovornih poduzetničkih inicijativa. Oni su kroz program osnovali pet novih poduzeća, razvili četiri nova proizvoda te 16 prototipova, deset web ili mobilnih aplikacija te pet prodajno-informativnih web stranica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:39