Domaći konditor

Rat se nastavlja: Šaranović stigao do 25 posto, odobrena ponuda Braće Pivac

Neformalne su poruke iz Kraša i Mesne industrije Braća Pivac govorile da su te dvije kompanije još u prijateljskom odnosu
 Goran Mehkek / CROPIX

Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, koje objavljuje Zagrebačka burza, kompanija Kappa Star Limited u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića prošlog je tjedna u petak dosegnula 23,9 posto Kraševih dionica s pravom glasa.

Međutim, s obzirom na to da su trezorske dionice Kraša bez prava glasa na skupštini dioničara na razini od 5,09 posto, Kappa Star Limited već je dosegnuo više od 25 posto dionica s pravom glasa, čime može blokirati svaku važniju, stratešku odluku Skupštine dioničara.

Moguće je da je to razlog zbog kojeg je Kappa Star Limited usporio s kupovanjem Kraševih dionica na Zagrebačkoj burzi, ali ako se promotre razine prometa i nalozi za kupnju i prodaju, može se zaključiti i da srpski poduzetnik balansira s kupovnom cijenom koja se vrti oko 1000 kuna i ne želi značajno prelaziti tu razinu. Naime, ponude za prodaju dionica već su na 1570 kuna, pa više nisu onako izdašne kao kad su se kretale oko 1000 kuna.

Kupuje i dalje

Posljednjih desetak dana promet Kraševim dionicama varira od pola milijuna kuna do 2,5 milijuna i podaci o broju dionica pokazuju da dobar dio njih i dalje kupuje Kappa Star Limited, a stječe se dojam da Šaranović održava potražnju upravo pri cijeni od oko 1000 kuna i ne želi krenuti prema višim razinama. KSL će, sukladno Zakonu o preuzimanju trgovačkih društava, obveznu javnu ponudu za preuzimanje, morati objaviti tek ako prijeđe 30 posto dionica, koliko trenutno drži Mesna industrija Braća Pivac, a ovim tempom za to će trebati vremena. Čini se da je KSL nakon početnog “blickriga”, u kojem ni braća Pivac ni Kraš ESOP nisu namamljeni na prilično profitabilnu prodaju dionica, ubacio u nižu brzinu i prešao u dugoročnu igru preuzimanja Kraša. I dok njegova kompanija tek možda dođe u poziciju da objavi javnu ponudu za preuzimanje, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga jučer je odobrila javnu ponudu za preuzimanje dionica koju je objavila Mesna industrija Braća Pivac. Podsjetimo, Skupština malih dioničara Kraša udruženih u tvrtku Kraš ESOP jednoglasno je donijela odluku da neće zajednički nastupati s Mesnom industrijom Braća Pivac u javnoj ponudi preuzimanja dionica Kraša.

Savez ESOP-a i Pivca

- Takva je odluka donesena nakon rasprave na skupštini, pri čemu je zaključeno da je osnovni razlog za glasovanje protiv predložene odluke nemogućnost društva Kraš ESOP da u slučaju zajedničkog djelovanja s Mesnom industrijom osigura održivu financijsku konstrukciju za sudjelovanje u provođenju preuzimanja društva Kraš - izjavila je nakon skupštine prokuristica tvrtke Kraš ESOP Zrinka Vrhovski, a neformalne su poruke iz Kraša i Mesne industrije Braća Pivac govorile da su te dvije kompanije još u prijateljskom odnosu te da ni Kraš ESOP ni MI Braća Pivac neće prodati svoje dionice tvrtki Nebojše Šaranovića sa sjedištem na Cipru. “Time se štite radna mjesta, materijalna i ostala prava radnika, potiče i održava socijalni dijalog unutar kompanije, kao i motivacija radnika Kraša i članova Kraš ESOP-a za postizanje boljeg radnog učinka te daljnjeg razvoja kompanije”, poručili su tada iz Kraš ESOP-a. Mesna industrija Braća Pivac, pak, sukladno tromjesečnom prosjeku cijene i prometa dionicama Kraša prije njihove javne objave za preuzimanje mora objaviti minimalnu cijenu za preuzimanje u iznosu od 427 kuna, a prema neslužbenim informacijama, u toj bi objavi mogla ići tek nešto više od te razine. To znači da neće biti konkurentna cijenama dionica Kraša koje sada održava Kappa Star Limited, pa vjerojatno neće niti biti odaziva na tu javnu ponudu Mesne industrije Braća Pivac. Tako će se utakmica nastaviti u sadašnjim gabaritima, a to znači da Šaranović može steći većinu u Krašu jedino ako mu dionice proda Kraš ESOP ili MI Braća Pivac.

Otrovna pilula

Dakle, srpski poduzetnik cilja na to da će nakon određenog vremena braća Pivac odlučiti da im Kraš više nije interesantan ako ne mogu doći do većinskog paketa po cijenama od oko 400 kuna ili da će mali dioničari u okviru Kraš ESOP-a na koncu odlučili unovčiti svoje dionice po cijeni višestrukoj većoj od one po kojoj su ih kupovali. A takve cijene trenutno je voljan ponuditi jedno Kappa Star Limited. Tko će na kraju “pobijediti”, teško je procijeniti, ali nije zgorega podsjetiti na “otrovnu pilulu” koju drže Nadzorni odbor i Uprava Kraša. Naime, petim člankom Statuta Skupština Kraša ovlastila je Upravu i NO da samostalno, bez sazivanja Skupštine dioničara, mogu donijeti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 milijuna kuna te isključiti pravo prvenstva određenih dioničara pri upisu dionica. Ta se odredba obnavlja svakih pet godina od 2003. i unesena je u Statut upravo kako bi se onemogućilo preuzimanje protivno interesima Uprave i “starih” vlasnika. No, Nebojša Šaranović već je najavio za Jutarnji list da će pravnim putem osporiti bilo kakvu dokapitalizaciju koja bi se provela po cijeni nižoj od tržišne i koja bi njegovu tvrtku isključila iz dokapitalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:06