Analiza Fine

Radnici u Velikoj Gorici su najproduktivniji, ali ih i poslodavci najbolje plaćaju

Velika Gorica je lani je bila prva po produktivnosti rada u tvrtkama i neto plaći
Velika Gorica snimljena iz zraka
 Davor Pongračić / Hanza Media

Zagreb, Velika Gorica, Osijek, Rijeka i Split su pet najboljih hrvatskih gradova po novostvorenoj vrijednosti poduzetnika, pokazuje nova analiza Fine.

Prema Fininim podacima, poduzetnici u tih pet hrvatskih gradova lani su iskazali novostvorenu vrijednost od 108,6 milijardi kuna, što predstavlja 57,7 posto novostvorene vrijednosti svih hrvatskih poduzetnika. Prvo mjesto na listi top pet gradova po novostvorenoj vrijednosti drži Zagreb, s novostvorenom vrijednošću tvrtki od 89,5 milijardi kuna. No, valja uzeti kako podaci za Zagreb u obzir uzimaju sve tvrtke čije je sjedište u metropoli, neovisno o tome što posluju diljem Hrvatske.

Na drugom mjestu na Fininoj ljestvici lani je bio Split, s novostvorenom vrijednošću poduzetnika od 6,7 milijardi kuna, a slijedi Rijeka, s novostvorenom vrijednošću od 5,7 milijardi, pa Osijek, nešto manje od 3,5 milijardi, i Velika Gorica, čiji su poduzetnici 'proizveli' novostvorenu vrijednost nešto veću od 3,2 milijarde kuna.

Velika Gorica prednjači

No, najveći grad Zagrebačke županije zato prednjači po produktivnosti rada, odnosno prihodima po zaposlenom: oni su u slučaju Velike Gorice lani iznosili 1,2 milijuna kuna po radniku. Na drugom je mjestu Zagreb, s prihodima po zaposlenom nešto većim od 991.000 kuna, te Rijeka, s prihodima po radniku većim od 667.000 kuna. Osijek je na četvrtom mjestu, s prihodima po zaposlenom od oko 650.000 kuna, dok je Split posljednji na top pet ljestvici, s prihodima po zaposlenom nešto manjima od 612.000 kuna. Prosječni prihod po zaposlenom u Hrvatskoj lani je iznosio nešto više od 768.000 kuna, pokazuju podaci Fine.

Velika Gorica je lani prednjačila i po prosječnoj mjesečnoj neto plaći kod poduzetnika, a koja je iznosila 7.059 kuna. Na drugom je mjestu Zagreb, u kojem je prosječna mjesečna neto plaća kod poduzetnika lani iznosila 6.231 kunu, dok je u Rijeci ona iznosila 5.311 kuna, a u Splitu 4.780 kuna. Najmanja prosječna mjesečna neto primanja na Fininoj top pet ljestvici lani su imali zaposlenici kod poduzetnika u Osijeku, samo 4.627 kuna. Prosjek na razini Hrvatske iznosio je 5.982 kune, ističu u Fini.

Inače, na području Zagreba, Velike Gorice, Osijeka, Rijeke i Splita lani je bilo 55.895 poduzetnika, što čini 46,5 posto svih tvrtki u Hrvatskoj, kojih je lani bilo 120.081. Najviše tvrtki je u Zagrebu, 40.120, ili svaka treća u Hrvatskoj, dok ih je najmanje, 1.508, u Velikoj Gorici.

Najveći rast prihoda u Splitu

Tvrtke s područja tih pet gradova ostvarile su ukupne prihode veće od 399,4 milijardi kuna, dok su im ukupni rashodi iznosili oko 380,5 milijardi kuna. Najveći rast ukupnih prihoda u 2017. ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Splitu, 9,8 posto u odnosu na godinu ranije, a za njima slijede tvrtke sa sjedištem u Rijeci, 9,2 posto, i u Zagrebu, 8,7 posto.

Ukupan broj zaposlenih u tvrtkama na području pet gradova koje obrađuje analiza Fine iznosio je 431.717. Najviše zaposlenih, 331.978, bilo je u tvrtkama sa sjedištem u Zagrebu, a najmanje, 10.919 u tvrtkama iz Velike Gorice, pokazuju podaci Fine.

Na prvom mjestu po broju zaposlenih po poduzetniku su Zagreb i Osijek, s osam prosječno zaposlenih po tvrtki. Drugo mjesto sa sedam prosječno zaposlenih po tvrtki dijele Rijeka i Velika Gorica, a sedam radnika po tvrtki ima i prosječno hrvatsko poduzeće. Prosječno splitsko poduzeće, prema podacima Fine, lani je imalo pet zaposlenih.

"Gradovi s visokim stupnjem razvoja gospodarstva u prilici su svojim građanima omogućiti ugodniji život s više kvalitetnih sadržaja i vrijednostima", zaključuje se u analizi Fine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:51