Q Software

Rade za Volkswagen i Coca-Colu, a sklopili su i novu suradnju: 'Mit je da je vani bolje'

Lani su uprihodili 55 milijuna kuna na razini Q grupe, a u Q Softwareu radi oko 100 ljudi
Filip Ljubić, direktor i osnivač tvrtke Q software
 Damjan Tadić / CROPIX

Taj bi nam projekt mogao donositi nekoliko milijuna eura godišnje, priča nam Filip Ljubić, izvršni direktor i suosnivač domaće IT tvrtke Q Software, osvrćući se na nedavno sklopljenu suradnju s britanskom fintech tvrtkom Smart Pension.

Suradnja između Smart Pensiona, koji cilja napraviti digitalnu revoluciju u mirovinskom sustavu, i mlade zagrebačke tvrtke koja web platforme i mobilne aplikacije već radi za Facebook, Volkswagen, Coca-Colu i Lufthansu, sklopljena je prije tek tri mjeseca. Kako otkriva Ljubić, Q-ovci će za Britance raditi softverska rješenja na investicijskom dijelu njihove platforme.

- Smart Pension je platforma koja omogućava tvrtkama da za svoje zaposlenike naprave mirovinski plan, a svi zaposlenici upravljaju mirovinskim fondovima i sami odlučuju gdje će uložiti svoj novac - objašnjava.

Širenje

Najkorištenija su mirovinska platforma u Ujedinjenom Kraljevstvu, uskoro se šire na tržišta SAD-a i Poljske, a na njezinu je čelu bivši gradonačelnik Londona Sir Anthony Jolliffe. Na pitanje kako je “pao” dogovor između Q i Smart Pensiona, Ljubić kaže su ih kao potencijalno zanimljivog klijenta prvo pronašli njihovi biznis developeri, a čim su upoznali šefove Smart Pensiona, nekako su “kliknuli”.

- Oni su rijetka tvrtka koja spaja nespojivo. S jedne strane su ozbiljna korporacija s više od 300 zaposlenih, a s druge imaju tu poslovnu kulturu startupa. I našim se developerima to jako sviđa. Uz to, imaju neke od najboljih svjetskih programera - ističe, priznajući da on kao ekonomist nije previše involviran u kodiranje.

Mlada tvrtka

Ipak, u IT sektoru radi već 11 godina. Počeo je kao izvršni direktor Amphinicy Technologies, domaće softverske tvrtke za svemirsku tehnologiju, a Q je osnovao prije pet godina s kolegama Vedranom Tolićem i Daliborom Jurgecom. Iako su mlada tvrtka, Deloitte ih je već proglasio trećom najbrže rastućom tvrtkom u srednjoj Europi. Lani su uprihodili 55 milijuna kuna na razini Q grupe, a u samom Q Softwareu imaju malo više od 100 ljudi. Osim u Zagrebu, urede sada imaju u Zürichu, Oslu, Belfastu, Los Angelesu i New Yorku. No, počeci, kaže, nisu bili lagani.

- Na početku smo za vrlo malo novca radili rješenja za velike kompanije, samo kako bismo imali reference za dalje - prisjeća se Ljubić. - Zato sada radimo s tvrtkama koje nam se prije nekoliko godina ne bi niti javile.

Trenutačno rade na više od 30 projekata. Za britanskog izdavača The Times, među ostalim, napravili su booking platformu Times Expert Traveler.

- U Timesu su shvatili da od novina nema vajde pa se sada šire na biznis putovanja - šali se Ljubić.

Timesovu internetsku stranicu za putovanja i odmor razvili su u cijelosti - od projektnog menadžmenta i dizajna pa do vizualnog identiteta, a za njih rade i na tri nova projekta. Odemo li dalje u prošlost, naći ćemo da su za Volkswagen napravili mobilnu aplikaciju See More koja počiva na proširenoj stvarnosti. Za veliki Facebook, pak, napravili su mobilnu aplikaciju za nove zaposlenike, a za medijsku kuću BBC aplikaciju koja simulira širenje virusa. I popis projekata ide u nedogled.

Iako imaju impresivan popis klijenata, Q je uvijek bio orijentiran na dugoročna partnerstva s klijentima i ne vole odrađivati jednokratne projekte. Čvrsto partnerstvo imaju s klijentima u Velikoj Britaniji, Americi, Skandinaviji, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Primjerice, sa švicarskom tvrtkom TWINT, iza koje stoji osam najvećih švicarskih banaka, rade na aplikaciji za plaćanje, kao alternativa Apple i Google Payu. No, da bi ostali na toj trasi, trebat će im dodatna radna snaga.

- Da sada imamo dodatnih 40 ljudi, odmah bismo ih rasporedili na projekte - kaže Ljubić. Dodaje i da njihovi klijenti u Londonu i Zürichu ne mogu pronaći ni pet developera za mobilne aplikacije jer u IT-ju danas vlada takva konkurencija da je kvalitetne ljude nemoguće zadržati.

Vani nije bolje

Naši programeri su baš takvi, tvrdi Ljubić. Stoje uz bok švicarskim, njemačkim ili engleskim i znalo se dogoditi da oni u dva dana naprave neki kompleksan zadatak za koji su drugi potrošili pet dana. Stoga ne planiraju napustiti Hrvatsku.

- Dok moja djeca idu tu u školu, tu ću plaćati porez - priznaje. Uz to što demantiraju sve one koji tvrde da se u Hrvatskoj ne može uspjeti, od Ljubića i Q ekipe neće se čuti ni uobičajena poduzetnička trakavica o nepovoljnoj poslovnoj klimi i sporoj birokraciji.

- Mislim da treba razbiti taj mit da je vani puno bolje. Nije! Ima korupcije i u Švicarskoj. Birokracija? Probaj otvoriti tvrtku u Luksemburgu pa ćeš vidjeti koliko je papirologije potrebno - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2022 16:18