Analiza Admiral Marketsa

Provokativna analiza o jazu između burzi i globalne ekonomije: Netko je izvan realnosti

Možda investitori nisu izgubili dodir s realnošću, no definitivno su preoptimistični
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Jesu li financijska tržišta izgubila dodir s realnošću?, pita se u najnovijoj analizi hrvatska ispostava Admiral Marketsa, globalnog pružatelja usluga na financijskim tržištima. Polazeći od očitih naznaka nastupanja globalne gospodarske recesije poput usporavanja gospodarskog rasta i pada stopa inflacije u vodećim ekonomijama svijeta, Josip Kokanović iz Admiral Marketsa ukazuje kako na svjetskim financijskim tržištima nema ni traga zabrinutosti.

- Američke dionice su od početka godine porasle u prosjeku 16 posto, što se može zaključiti po porastu SP500 dioničkog indeksa. Europske dionice također rastu, iako je Italija službeno u recesiji, a Brexit još nije riješen – navodi Kokanović u prilog svojoj ocjeni da financijska tržišta odišu optimizmom.

Analitičar Admiral Marketsa skreće pozornost i na činjenicu da cijena nafte, koja je, podsjeća, vrlo visoko povezana s gospodarskom situacijom na globalnoj razini, također ne odaje da je svijet u problemima jer je BRENT nafta od početka godine poskupila čak 25 posto.
- Cijena nafte sada je na istoj razini kao i početkom prošle godine, kada je globalna gospodarska situacija bila odlična – navodi Kokanović, dodajući i kako tečajna lista od početka godine pokazuju priliču mirnoću što je, zaključuje, znak da investitori i špekulanti nisu zabrinuti.

Razmatrajući valutna kretnja analitičar Admiral Marketsa upozorava da je euro u odnosu na dolar od početka godine oslabio samo jedan posto, dok je funta uspjela ojačati tri posto. Dodajući kako sa valutama koje tradicionalno jačaju u krizi poput švicarskog franka i jena, to sada nije slučaj, Kokanović rezonira kako je, sudeći prema Forexu, situacija odlična.

- Postavlja se pitanje zašto investitori na svim spomenutim tržištima uopće nisu zabrinuti? Moguća su samo dva odgovora: ili je gospodarska situacija bolja nego ekonomisti i analitičari smatraju, ili su investitori izgubili dodir s realnošću – upozorava analitičar Admiral Marketsa, opredjeljujući se za drugi od dva spomenuta odgovora.

Možda je, navodi Kokanović, pretjerano reći da su investitori izgubili dodir s realnošću, no definitivno su, kaže, previše optimistični. Naime, dodaje, osim što su nominalno američke dionice praktični na rekordno visokoj vrijednosti, ako se usporedi ukupna vrijednost svih dionica na američkim burzama s američkim BDP-om, dolazi se do zaključa da i po tom mjerilu dionice nikad nisu bile skuplje.

- Budući da je kretanje na svim financijskim tržištima povezano, onog trena kada počne pad američkih dionica, vjerojatno će i ostali rizični instrumenti početi gubiti na vrijednosti, dok će 'risk off' instrumenti poput japanskog jena i zlata početi dobivati na vrijednosti – najavljuje analitičar.

Pitanje svih pitanja, zaključuje se u analizi Admiral Marketsa, je kada će investitori shvatiti da situacija nije rekordno dobra i da dionice ne bi trebale biti tako visoko. To je, dodaje, na žalost nemoguće precizno predvidjeti.

- Financijska tržišta su kratkoročno vrlo neefikasna, no ako se gospodarska situacija nastavi pogoršavati u idućim mjesecima, raste rizik nastanka panike i velikih promjena vrijednosti na burzama – napominje Kokanović. Podsjeća i kako mnogi ekonomisti i analitičari koji prate globalnu gospodarsku situaciju još od prošlog ljeta upozoravaju da raste rizik globalne recesije i da kriza samo što nije stigla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:37