Hrabar ili lud?

Proveo je najveću akviziciju u povijesti Japana, ali skeptika je puno: 'Na krivom je putu'

Za Webera je taj korak bio nužan za transformaciju japanske kompanije na globalnom farmaceutskom tržištu
Christophe Weber, izvršni direktor Takede
 Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Kada je Christophe Weber, izvršni direktor japanskog farmaceutskog diva Takede, objavio da planira preuzeti irskog konkurenta Shire, investitorska zajednica nije bila oduševljena, piše CNN Business.

Vrijednost dionice pala je za skoro 20 posto, no Weber je bio odlučan svoj plan provesti u djelo pa je početkom ove godine za vrtoglavih 62 milijarde dolara kupio Shire, što je ujedno značilo i da je Takeda za irsku kompaniju izdvojila skoro 60 posto više od onog koliko je iznosila tadašnja cijena njihove dionice.

Weber je za ovu akviziciju posudio 30 milijardi dolara, a agencije Moody's i S&P Global srušile su Takedin kreditni rejting. Bio je to veliki rizik, na granici ludosti i velike ambicije. Ujedno, bila je to i najveća akvizicija za neku japansku kompaniju. Za Webera je taj korak bio nužan za transformaciju japanske kompanije na globalnom farmaceutskom tržištu.

- To je dio dugoročnih težnji da postanemo globalni igrači, kazao je u prosincu direktor Takede, koji je na tu poziciju došao 2015. godine kao prvi Takedin šef koji podrijetlom nije Japanac. Naime, Takeda trenutno većinom posluje na japanskom tržištu na kojem regulatori, s obzirom na ubrzano starenje stanovništva, potiču korištenje jeftinijih generičkih lijekova.

Shire bi, stoga, Takedi mogao pripomoći u jačem izlasku na znatno unosnije američko tržište. Weber je nadgledao provođenje dubinskih promjena u kompaniji, uključujući širenje van Japana, kao i mjere za smanjenje troškova. Takeda navodno pokušava prodati svoje sjedište u Osaki, a smanjuje i troškove u odjelima za istraživanje i razvoj, što je vrlo neobična poslovna strategija za Japan.

Weber, prema riječima Petera Feldingera, bivšeg menadžera u Takedi, a sadašnjeg konzultanta, nastoji „orkestrirati stvaranje istinski globalne farmaceutske kompanije s japanskim korijenima i tradicijom”.

Ipak, ne smatraju svi da je Weberova ideja transformacije Takede pozitivna. Analitičar koji je konzultirao male dioničare u propalom pokušaju da zaustave akviziciju irskog Shirea, Shigeru Mishima, drži da će Takeda u godinama koje dolaze biti pod teškim utegom velikih dugova.

Prema njemu, za japansku bi tvrtku bilo bolje da se fokusira na nacionalno tržište i manje domaće akvizicije kako bi ojačali svoju tržišnu poziciju u Japanu. Pad cijene dionice pri samoj najavi kupovine Shirea, dokaz je da je Weber na krivom putu, dodao je. Šef Takede, s druge strane, nije poljuljan.

- Kad učinite tako hrabar potez, ne možete uvjeriti svakoga, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:27