Pozadina neobičnog slučaja

Projekt raja za seniore u Ičićima stopiran zbog unosnog posla iznajmljivanja pedalina?

Za koncesiju rentanja pedalina i ležaljki bore se tvrtka Marea i tvrtka Sunčana Opatija
Slijeva na desno: Angelo Xuereb, vlasnik tvrtke AX Holding, projekt te kompanije na Malti i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić
 Sandro Rubinic / Hanza Media / AX Holding

Kad su prošle godine investitori s Malte sanjali o gradnji aparthotela u Hrvatskoj, teško su mogli zamisliti da će samo nekoliko mjeseci poslije, nakon razgovora s lokalnom zajednicom, dati petama vjetra, a Hrvatsku prekrižiti s popisa destinacija za ulaganje.

O neobičnom slučaju pokušaja suradnje vlasnika malteške tvrtke AX Holding, Angela Xuereba, i opatijske lokalne zajednice Jutarnji je list izvijestio prije nekoliko tjedana u tekstu u kojem smo otkrili kako je Opatija propustila 50 milijuna eura vrijedno ulaganje u “raj za seniore”.

AX Holding, naime, na privatnom je zemljištu u Ičićima imao namjeru sagraditi aparthotel s oko 200 soba, recepcijom, restoranom, wellnessom, bazenima, barovima i svom ostalom infrastrukturom, i to za starije goste koji bi baš na Opatijskoj rivijeri provodili najljepše dane dugoočekivane mirovine.

Dogovor s vlasnikom zemljišta je postignut, no cijela je stvar skliznula na prilično strogim uvjetima lokalne zajednice koja je na području sporne mikrolokacije nametnula vrlo striktne propise: može isključivo hotel, ali nikako aparthotel, i to s minimalno 75 posto smještaja u hotelskim sobama.

Korištenje sadržaja plaže

Pojašnjenje je stiglo i u vidu službenog odgovora Grada Opatije. “Grad na svom području ne dozvoljava izgradnju aparthotela kako bi se izbjegla ‘apartmanizacija’ našeg izuzetno atraktivnog područja. Izgradnjom aparthotela, dakle građevina koje imaju samo smještajne jedinice apartmane, otvara se mogućnost prodaje pojedinačnih apartmana na tržištu s obzirom na nedovoljnu reguliranost predmetne problematike hrvatskim propisima, pa se u praksi dobiju stambene spavaonice umjesto hotelskih objekata”, stajalo je u priopćenju koje su nam proslijedili iz gradske uprave.

Pregovora, dakle, nema, a za Opatiju samo najbolje, makar se potencijalni investitor ne javio i sljedećih 100 godina.

Moguće je, naravno, da se ovom posljednjem u Opatiji najviše nadaju, posebno nakon što je poslije objave teksta u javnost isplivalo još nekoliko prilično važnih detalja. Tako je Novi list u ponedjeljak objavio priču o pojačanom interesu privatnih tvrtki za koncesijsko odobrenje za posao iznajmljivanja pedalina, suncobrana i ležaljki, na plaži u Ičićima, u neposrednoj blizini lokacije gdje se trebao graditi aparthotel. Igrom slučaja, ispostavilo se da će privatna tvrtka Marea d.o.o., koja na toj lokaciji djelatnost iznajmljivanja obavlja još od 1991., ove godine imati konkurenciju jer se za obavljanje te djelatnosti javila još jedna tvrtka. Priča o borbi za koncesijsko odobrenje vjerojatno nikad ne bi niti dospjela u novine da vlasnica tvrtke Marea nije supruga opatijskoga gradonačelnika Ive Dujmića, Dajna Dujmić, a konkurencija joj je, pak, tvrtka Sunčana Opatija kojoj je osnivač gradski vijećnik Igor Puž.

Eh, sad, kakve točno veze ima plaža u Ičićima s izbjeglim malteškim investitorima?

Moguće nikakve, no teško je zanemariti činjenicu da se ona nalazi tek nekoliko desetaka metara od zemljišta na kojem su investitori htjeli graditi aparthotel, a onda, logično, nakon završetka radova za svoje goste osigurati i koncesiju nad plažom ili makar koncesijsko odobrenje za poslove najma plažne opreme.

Gradonačelnika Dujmića stoga smo direktno upitali: Je li Grad Opatija, između ostaloga, izmjene urbanističkog plana uređenja za taj dio grada odbio zato što bi investicija u aparthotel ispred plaže Ičići potencijalno mogla utjecati i na prihode tvrtke u vlasništvu njegove supruge Dajne Dujmić? Iz Grada su to u svojem službenom odgovoru opovrgnuli.

“Naravno da razlog nije to što navodite jer izgradnja aparthotela ni s čim nije vezana uz koncesioniranje plaže Ičići. Koncesija se dodjeljuje putem natječaja i za nju se može javiti tko god to želi. Osim toga, Grad Opatija nije odbio investiciju nego ona nije bila u skladu s postojećim urbanističkim planom uređenja naselja Ičići”, poručili su iz Grada, opovrgnuvši navode prema kojima bi i sam gradonačelnik, zbog činjenice da baš tvrtka njegove supruge obavlja posao koncesionara na gradskoj plaži Ičići, bio u sukobu interesa. Kao dokaz navode zaključak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je na sjednici u lipnju 2018. utvrdilo da gradonačelnik Dujmić ne može biti u sukobu interesa budući da je tvrtka njegove supruge, Marea d.o.o., samo jedan od 11 subjekata koji obavljaju djelatnost na plaži Ičići.

Kriteriji dodatno postroženi

A ide joj prilično dobro: prema podacima iz Fine, u 2016. godini ostvarila je nešto malo više od dva milijuna kuna te imala troje zaposlenih, a službeno se navodi da je registrirana za djelatnost putničkih agencija.

Ove godine konce bi joj mogla pomrsiti tvrtka gradskog vijećnika Puža - naravno, ako se uvaži Puževa žalba s obzirom na to da bi tvrtka Dajne Dujmić, zahvaljujući činjenici da je igrom slučaja prva predala zahtjev za koncesijsko odobrenje, taj posao trebala i dobiti.

A kako bi se lokalni poduzetnici i građani dodatno osigurali od privatnih nadobudnika koji bi imali makar i ideju nešto raditi na ovoj opatijskoj mikrolokaciji, nakon odlaska malteških investitora tamošnji je Mjesni odbor odlučio još više postrožiti uvjete gradnje na zemljištu u vlasništvu Karlovačke banke.

Na sjednici Gradskog vijeća u listopadu 2018. usvojen je zaključak da se za lokaciju Stare bolnice među mještanima mora provesti anketa o njihovim željama i potrebama te izraditi krajobrazna studija.

“Potrebno je propisati obvezu provedbe javnog anketnog arhitektonskog urbanističkog natječaja uz jasno definiranje koje javne potrebe trebaju zadovoljiti, a koji će biti izrađen i korišten kao stručna podloga tijekom izrade izmjene i dopune UPU. Za lokaciju bolnice trebalo bi vratiti sve uvjete građenja barem na nivo iz 2013. godine ako ne i niže. Lokacija bolnice ne bi se smjela prenamijeniti u stambenu namjenu, već bi trebala biti isključivo hotelsko-turističke namjene”, poručuju iz Grada Opatije.

A odnos mještana spram ove mikrolokacije najbolje ilustrira zgoda iz 2015. kad su se turisti iz Njemačke i SAD-a lokalnim novinama požalili na stanje parkirališta, pod upravljanjem tvrtke Nova Liburnija, koje je skupo naplaćivalo ostavljanje automobila na zemljištu prepunom smeća i rupa.

Riječ je, pogađate, bila o lokaciji nesuđenog malteškog projekta koju je tijekom ljetnih mjeseci koristila tvrtka koja upravlja Liburnija Riviera Hotelima.

Danas tamo više nema parkinga, ali nema ni investicija. Niti je izgledno da će ovoga drugog uskoro biti .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:08