Ogromna potražnja

Problemi s pronalaskom radne snage: U Poreču zatražen rekordan broj radnih dozvola

Navala je problem za policijske službenike kojima se povećao obim posla, a izdavanje radnih dozvola je sporije
Sezonski poslovi, ilustracija
 Andrija Lučić / CROPIX

Samo u prva tri mjeseca ove godine u Poreču je zaprimljeno 1150 zahtjeva za radne dozvole, dok je samo u travnju zaprimljeno 825 zahtjeva, što je ogroman rast u odnosu na lani. Znak je to da je i ove godine u Hrvatskoj, velik problem sezonska radna snaga i njeno pomanjkanje koje se rješava uvozom iz inozemstva, većinom iz zemalja bivše Jugoslavije. No tako velika navala predstavlja problem policijskim službenicima kojima se time povećao obim posla, a izdavanje radnih dozvola je stoga nešto sporije. Upravo zato je porečki gradonačelnik Loris Peršurić zatražio od Policijske uprave Istarske na zajedničkom sastanku ovog tjedna da se brže izdaju radne dozvole s obzirom da je sezona već počela, a radna snaga u tom sektoru je nikad traženija.

- Svjestan sam da se radi o poslu koji nije u ingerenciji grada, već same policije te kako je na samom početku sezone obim posla puno veći i da su svakodnevne gužve na šalterima policijske postaje neizbježne, ali da je želja da se kroz razgovor i dogovor taj postupak što je moguće više pojednostavi i ubrza, kako za korisnike tako i djelatnike policije, poručio je Peršurić načelniku Policijske uprave istarske Boži Kirinu, načelniku sektora upravnih i inspekcijskih poslova Policijske uprave istarske Robiju Belušiću te načelniku policijske postaje Poreč Davoru Švendu.

- Znamo koliko postupak izdavanja radni dozvola znači ljudima koji zapošljavaju strance, kako u turizmu tako i u ostalim djelatnostima i to nam je prioritet, rekao je načelnik Kirin, napomenuvši kako je za ovu sezonu angažiran dodatan broj ljudi kako bi se što brže rješavali brojni zahtjevi.

Načelnik Sektora za upravne i inspekcijske poslove objasnio je kako je prije samo dvije godine u Hrvatskoj odobreno kvota od oko 7 tisuća radnih dozvola, a taj se broj prošle godine povećao na oko 39 tisuća radnih dozvola. Za 2019. odobrena je kvota od preko 65 tisuća radnih dozvola. Posebna je navala baš u Poreču.

- Upravo zato, zahtjeve zaprimljene u Policijskoj postaji Poreč obrađuju i ostale policijske postaje u Istri jer je porečka postaja po broju izdanih dozvola vjerojatno među prvima u cijeloj Hrvatskoj, a angažirani su i dodatni radnici, poručio je Belušić.

Zato se zahtjevi za radne dozvole od velikih turističkih firmi obrađuju uz pomoć drugih policijskih postaja u Istri, kako bi se mali poduzetnici i obrtnici u Poreču mogli primati u kontinuitetu i odmah unositi u sustav.

Dogovoreno je kako će policija iz drugih istarskih postaja pokušati povećati kapacitete u porečkoj postaji, a razmotrit će se i mogućnost da se zahtjevi predaju i u ostalim istarskim policijskim postajama. Zaključili su da kvota ne bi trebalo nedostajati, bez obzira na veliku fluktuaciju radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:36