Hrvatsko-crnogorski forum

Prilike za bolju suradnju Hrvatske i Crne Gore su u turizmu, energetici, prometu i IT-ju

 CROPIX

Hrvatska i Crna Gora nisu dosad uspjele dovoljno iskoristiti prilike koje im se pružaju u segmentu gospodarske suradnje, poruka je s Hrvatsko-crnogorskog gospodarskog foruma, koji je u srijedu održan u HGK, a kojeg su organizirale HGK i Privredna komora Crne Gore.

- Iako je u porastu, robna razmjena previše je skromna za dvije toliko bliske zemlje - istakao je, prema priopćenju HGK, Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU.

- Hrvatska je uvijek među prvim ekonomskim partnerima Crne Gore. Crna Gora je, kada je riječ o suradnji, okrenuta regiji i, naravno, europskim integracijama, a upravo nam na tom putu iskustva Hrvatske, koja je okončala proces euroatlantskih integracija, mogu koristiti - poručio je Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore.

Crna Gora je, inače, članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU. Iako se radi o malom tržištu, hrvatske tvrtke pokazuju velik interes za tom zemljom, kao što i crnogorske tvrtke žele razvijati suradnju s Hrvatskom. O tome dovoljno govori i podatak da je Hrvatsko-crnogorski forum u HGK okupio, ističu u Komori, preko 100 tvrtki.

Prostor za jačanje suradnje dvije strane vide u energetici, prometu, graditeljstvu, obnovi luka, marina i željezničkih vozila, kao i u IT sektoru i turizmu. Isto tako, prostor za bolju suradnju postoji u ekologiji i energetskoj učinkovitosti.

- Već smo prisutni na 42 tržišta diljem svijeta, a u Crnoj Gori u Podgorici, Budvi, Tivtu i Kotoru. Tržište nam je jako zanimljivo zbog brzorastućeg turizma. Zanimljiva nam je i unutrašnjost Crne Gore za klupe, a smatramo da postoji prostor i za plasiranje naših novih proizvoda - poručio je Krešimir Jukić iz tvrtke Include.

- Najzanimljivija nam je suradnja s hrvatskim tvrtkama koje se bave proizvodnjom transformatora i remontima generatora, kao što je Končar, budući da krećemo u obnovu postrojenja i revitalizaciju - istakao je Luka Jovanović iz Elektroprivrede Crne Gore Nikšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:03