Poslovni rezultati

Prihodi Twittera porasli za 24 posto na 909 milijuna dolara, ali broj korisnika znatno pao

Broj aktivnih korisnika pao je na 321 milijun, što je 9 milijuna manje nego godinu prije
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Twitter je u proteklom tromjesečju ostvario snažan rast dobiti i prihoda, no cijena dionice te društvene mreže oštro je pala zbog pada broja korisnika i upozorenja poslovodstva da će troškovi poslovanja porasti.

Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvješću, dobit Twittera iznosila je u četvrtom lanjskom tromjesečju 255 milijuna dolara, dok je godinu dana prije iznosila 91 milijun dolara. Prihodi su istodobno porasli za 24 posto, na 909 milijuna dolara, što se zahvaljuje snažnom rastu prihoda od oglašavanja.

Broj korisnika smanjen za 9 milijuna

No, broj korisnika Twittera, aktivnih na mjesečnoj razini, pao je na 321 milijun, što je devet milijuna manje u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, a pet milijuna manje u odnosu na prethodno tromjesečje.

Twitter je priopćio kako će prestati koristiti metriku temeljenu na mjesečnoj aktivnosti korisnika, a umjesto toga objavljivati „monetizirajuće” podatke o korisnicima aktivnim na dnevnoj bazi u SAD-u i svijetu. Koristeći tu mjeru, Twitter poručuje da ima bazu od 126 milijuna korisnika u svijetu, što je devet posto više u odnosu na godinu ranije.

- 2018. godina je dokaz da naša dugoročna strategija funkcionira. Naši napori donijeli su važne rezultate, a nove značajke proizvoda prihvaćene su među korisnicima Twittera. U ovu godinu ulazimo sa samopouzdanjem da ćemo nastaviti pružati snažne rezultate fokusirajući se na zdravlje Twittera i više komunikacijskih usluga - poručio je izvršni direktor Jack Dorsey.

Troškovi poslovanja mogli bi porasti do 20 posto

Unatoč rastu prihoda i dobiti, cijena dionice Twittera pala je u četvrtak na Wall Streetu gotovo 10 posto jer poslovodstvo procjenjuje da će prihodi kompanije u tekućem tromjesečju iznositi između 715 i 775 milijuna dolara, manje nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali. Uz to, poslovodstvo Twittera upozorilo je da bi troškovi kompanije u ovoj godini mogli porasti i za 20 posto.

Troškovi poslovanja rastu jer su društvene mreže u posljednje vrijeme pod pritiskom da povećaju sigurnost korisničkih podataka i bolje prate sadržaje koje korisnici stavljaju na mrežu.

- Ukupan broj korisnika Twittera je pao, no već neko vrijeme znamo da ta mreža ima problema s lažnim korisnicima i poslovodstvo taj problem rješava. No, veći je problem rast operativnih troškova jer to vodi smanjenju marži i dobiti Twittera u 2019. - kaže Clement Thibault, analitičar u tvrtki Investing.com,

Twitter, koji korisnicima omogućuje slanje poruka do maksimalno 280 znakova, među najpoznatijim je društvenim mrežama u svijetu, a koriste ga političari, mnoge poznate zvijezde s filmske i glazbene scene, aktivisti...

Međutim, ta kompanija ne uspijeva rasti tako brzo kao Facebook, najveća društvena mreža u svijetu s više od 2,3 milijarde korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 18:36