Poslovni rezultati

Prihodi Ine u prvom tromjesečju dosegli 4,25 milijardi kuna, neto dobit 58 milijuna kuna

Omjer duga i kapitala smanjio se na 6,6 posto, uz neto dug od 838 milijuna kuna
Sandor Fasimon, u pozadini zgrada Ine
 Tomislav Krišto / Hanza Media / MOL

Prihodi Ina grupe su u prvom tromjesečju ove godine porasli za 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 4,25 milijardi kuna, a porasla je i neto dobit bez jednokratnih stavki, na 58 milijuna kuna, objavila je u utorak Ina.

Po podacima iz financijskog izvješća Ine, neto prihod od prodaje Ina grupe je u prvom tromjesečju povećan za 15 posto, na 4,25 milijardi kuna. "Pozitivan rezultat potaknut je povoljnom cijenom ugljikovodika i povećanom prodajom", ističu iz Ine.

EBITDA je porasla za 12 posto, na 539 milijuna kuna, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki narasla na 58 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego u prvom tromjesečju prošle godine kada je iznosila milijun kuna.

Iz Ine ističu i da je neto dobit bez jednokratnih stavki udvostručena i iznosila je 130 milijuna kuna.

Kapitalna ulaganja Ine u prvom su tromjesečju ove godine iznosila 618 milijuna kuna, što je znatno više nego u istom razdoblju lani, kada su ulaganja iznosila 96 milijuna kuna.

Omjer duga i kapitala smanjio se na 6,6 posto, uz neto dug od 838 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon u komentaru ističe da je Ina grupa, nakon snažnih rezultata u 2018. godini, u prvom tromjesečju ove godine ponovno ostvarila značajan rezultat.

- Ina je iskoristila tržišne uvjete te povećala i prodaju i EBITDA-u, a u samo jednom kvartalu prihodi su narasli za 15 posto, na razinu od preko četiri milijarde kuna. Djelatnost Istraživanje i proizvodnja nafte i plina je profitirala od stabilnih cijena ugljikovodika i razine proizvodnje. Zrelost Ininih polja i prirodni pad proizvodnje plina nadoknađeni su kontinuiranim naporima u povećanju proizvodnje sirove nafte, što je popraćeno rastom ulaganja koja su većinom, kao i u prethodnom periodu, bila usmjerena na Hrvatsku, ali i sa zamjetnim rastom u Egiptu. Poslovanje Rafinerija i marketinga obilježio je veliki remont u Rafineriji nafte Rijeka, koji je jedan od najvećih u posljednjih nekoliko godina. Ukupna razina investicija u remont i ostale investicijske projekte u kompaniji iznosi 618 milijuna kuna, što je najveća razina u prvom tromjesečju još od 2010. godine - naglašava Fasimon.

To, kako dodaje, pokazuje predanost Ine razvoju svih poslovnih aktivnosti na održiv način.

- Ipak, lošije okruženje i slabije rafinerijske marže i dalje opterećuju ukupne rezultate djelatnosti, međutim, očekujemo da će ti rezultati u budućnosti biti poboljšani programom Ina R&M Novi smjer 2023. Unatoč očekivanim nižim razinama prerade uzrokovanima remontom, Ina je uspjela povećati prodaju i iskoristiti tržišne prilike i na domaćem i na ključnim tržištima, što je vidljivo u povećanju prihoda u Hrvatskoj za 8 posto te za 23 posto u Bosni i Hercegovini. Poslovanje maloprodaje također je ostvarilo zamjetan rast od 7 posto, što je djelomično posljedica širenja mreže u Crnoj Gori - ističe Fasimon.

U komentaru također naglašava da je, unatoč činjenici da je poslovanje u prvom tromjesečju 2019. godine bilo vrlo intenzivno kada se govori o ulaganjima, "financijska pozicija kompanije ostala snažna i s niskom razinom duga, što omogućava stabilno poslovanje i buduća ulaganja".

Prema podacima iz izvješća, istraživanje i proizvodnja nafte i plina je u prvom tromjesečju ove godine ostvario EBITDA bez jednokratnih stavki od 569 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 18 posto, dok je neto prihod od prodaje povećao za 3 posto, na 969 milijuna kuna.

Prihodi rafinerija i marketinga, uključujući usluge kupcima i maloprodaju, u prvom su kvartalu iznosili 4,04 milijarde kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast za 15 posto. CCS EBITDA rafinerija i marketinga, uključujući usluge kupcima i maloprodaju, bez jednokratnih stavki iznosila je 14 milijuna kuna, u usporedbi s gubitkom od 114 milijuna kuna u istom razdoblju lani.

Taj rezultat iz Ine objašnjavaju većim prodajnim količinama u veleprodaji i maloprodaji, kao i snažnoj prodajnoj marži, i to u razdoblju značajno smanjene prerade zbog opsežnog remonta u Rafineriji nafte Rijeka. Unatoč tomu, gubitak iz osnovne djelatnosti je iznosio 102 milijuna kuna, podatak je iz izvješća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 05:25