Financijsko izvješće

Prihodi finskog telekomunikacijskog diva stagnirali u četvrtom kvartalu prošle godine

U razdoblju od listopada do prosinca neto prihodi iznosili su 6,9 milijardi eura
Zgrada Nokie u Helsinkiju
 Profimedia, Alamy

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia izvijestio je u četvrtak da su mu prihodi u posljednjem tromjesečju 2019. bili na razini istog razdoblja godine ranije, najavljujući veća ulaganja u mobilne mreže nove generacije 5G.

U razdoblju od listopada do prosinca neto prihodi iznosili su 6,9 milijardi eura.

Neto dobit više je nego udvostručena, na 563 milijuna eura, nakon programa smanjenja troškova. Sredinom najavili su da će ove godine ukinuti oko 180 radnih mjesta u matičnoj zemlji a snizili su i zacrtane uštede, sa 700 milijuna na 500 milijuna eura.

Planiraju također povećati ulaganja u digitalizaciju i tehnologiju mobilnih mreža nove generacije 5G, s obzirom na jaku konkurenciju, poput kineskog Huaweija i švedskog Ericssona. Kompanija navodi da je u posljednja tri mjeseca prošle godine imao sklopljenih 66 ugovora za opremanje komercijalnih 5G mreža i 19 aktivnih mreža. U prethodnom kvartalu imali su 48 ugovora i 15 aktivnih mreža.

U cijeloj prošloj godini prihodi kompanije porasli su jedan posto kada se isključe promjene valutnih tečajeva i iznosili su 23 milijarde eura. Neto dobit iznosila je 18 milijuna eura, u usporedbi s gubitkom od 540 milijuna eura u 2018. godini.

Nakon što su 2014. prodali gubitaško poslovanje s mobilnim telefonima američkom softverskom divu Microsoftu, koncentrirali su se na proizvodnju infrastrukture za širokopojasni Internet i na pružanje usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 17:21