Poslovni rezultati

Prihodi Adrisa 4,92 milijarde kuna, a neto dobit 663 milijuna

Priprema se i strateški plan turističkog poslovanja Adrisa za razdoblje do 2024., “težak” 4 mlrd. kuna
Ante Vlahović, Adris grupa
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Ukupni prihodi Adris grupe u prvih su devet mjeseci ove godine dosegnuli 4,92 milijarde kuna, što je četiri posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je konsolidirana neto dobit iznosila 663 milijuna kuna, a to je 89 milijuna kuna ili 12 posto manje nego u istom periodu 2018., pokazuju podaci o poslovanju te grupacije.

Manja dobit, objašnjavaju u Rovinju, rezultat je snažnih investicijskih i akvizicijskih aktivnosti u prošloj i ovoj godini u svrhu povećanja profitabilnosti i dugoročne održivosti Grupe. Trenutno je, dodaju, u pripremi i strateški plan turističkog poslovanja Adrisa za razdoblje do 2024., “težak” gotovo 4 milijarde kuna.

Najveću neto dobit u prvih devet mjeseci ove godine, od 373 milijuna kuna, koja je 4 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, među Adrisovim je tvrtkama ostvarila je Maistra. Ona je, uključujući i dubrovački hotel Hilton, u prvih devet mjeseci godine ostvarila 1 posto bolju prodaju smještajnih jedinica, uz povećanje prosječne cijene od 6 posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od 7 posto.

Croatia osiguranje, drugi stup Adrisova poslovanja, i u ovoj je godini, s udjelom od 27,9 posto, zadržalo vodeću poziciju na hrvatskom osiguravateljskom tržištu. Ukupna zaračunata bruto premija u Hrvatskoj u prvih je devet mjeseci iznosila 2,23 milijarde kuna, a neto dobiti 280 milijuna kuna.

I Cromaris, Adrisov treći stup, prvih je devet mjeseci zaključio u plusu s obzirom na to da mu je neto dobit iznosila 13,2 milijuna kuna. Od siječnja do kraja rujna Cromaris izvoz se povećao 9 posto. Cromarisovi su proizvodi u prosjeku poskupjeli 1 posto, što je s rastom prodanih količina donijelo 9 posto bolje prihode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:18