Poslovni rezultati

Prehrambeni div Nestle povećao prihode uz pomoć kave na 19,4 milijarde eura

Nestle je u prvom kvartalu zabilježio rast prihoda od 4,3 posto
Sjedište Nestlea u Švicarskoj
 Denis Balibouse / REUTERS

Švicarski prehrambeni div Nestle izvijestio je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući akvizicijama, uključujući pravo na prodaju Starbucksovih proizvoda u supermarketima diljem svijeta.

Unatoč stagnaciji osobne potrošnje u industrijaliziranim zemljama i usporavanju rasta na tržištima u nastajanju Nestleovi su prihodi u prvom tromjesečju porasli 4,3 posto, na 19,4 milijarde eura.

Udio akvizicija u povećanju iznosi 1,2 postotna boda.

Kompanija ipak nije bila posve imuna na slabiju osobnu potrošnju, koja se očitovala u slabijem povećanju cijena njezinih proizvoda u prva tri ovogodišnja mjeseca, za samo 1,2 posto.

Proteklih je godina kompanija bila pod snažnim pritiskom dioničara da poveća prodaju i profitabilnost, te je odlučila napraviti izmjene u portfelju s više od 2.000 robnih marki, uključujući poznata imena kao što su dojenačka hrana Gerber, mineralna voda Perrier i sladoled Haagen-Dazs.

Prioritet u strategiji rasta ipak je kava. Nestle je vlasnik brenda kavenih kapsula Nespresso i instant kave Nescafe, a u kolovozu prošle godine kupio je za sedam milijardi dolara pravo na prodaju Starbucksove kave izvan lanaca kafića te tvrtke

Grupa je posebno nastojala proširiti prisutnost svoje kave u SAD-u, gdje je kupila većinski udio u brandu Blue Bottle Coffee i brand Chameleon Cold Brew.

Izvršni direktor Mark Schneider istaknuo je lansiranje novog asortimana od 24 vrhunska kofeinska proizvoda u Starbucksu u prva tri ovogodišnja mjeseca.

"Timovi Nestlea i Starbucksa obavili su izvanredan posao i razvili ove proizvode u samo šest mjeseci", rekao je, dodajući da veća brzina i inovacija u kompaniji "očigledno donose plodove".

Uprava je potvrdila prognozu više stope organskog rasta i većih operativnih profitnih marži u ovoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 01:50