Novi pad

Poteškoće u Tesli: isporuka vozila u samo tri mjeseca potonula za 31 posto

Smanjene su isporuke očekivane, budući da je Tesla u 2019. počeo isporučivati Model 3 u Kinu i Europu
Elon Musk i tvornica Tesle
 Joseph White / Bobby Yip/File Photo / REUTERS

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u četvrtak da je u prvom tromjesečju isporučio 63.000 vozila, što je za 31 posto manje nego u prethodnom kvartalu.

Ukupna brojka za prvo tromjesečje uključuje isporučenih 50.900 Modela 3, što je za 20 posto manje nego u prethodnom tromjesečnom razdoblju.

Model 3 prvi je Teslin automobil namijenjen masovnom tržištu, a trebao bi pomoći kompaniji da poveća prihode kako bi ostvarila veće prinose za investitore i uložila u razvoj drugih električnih vozila.

Smanjene su isporuke očekivane, piše Reuters, budući da je Tesla u siječnju i veljači počeo isporučivati Model 3 u Kinu i Europu kako bi ublažio utjecaj slabljenja potražnje u Sjevernoj Americi pod utjecajem prepolovljenih poreznih olakšica.

U ožujku su iz kompanije najavili da će ga prodavati isključivo preko Interneta kako bi mu se cijena spustila na 35.000 dolara.

Danas su potvrdili da ove godine i dalje namjeravaju isporučiti ukupno između 360 tisuća do 400 tisuća vozila, dodajući da su američke narudžbe nadmašile njihove kapacitete u prvom tromjesečju.

U protekle dvije godine u Tesli su imali teškoća s povećanjem proizvodnje, a u prvom ovogodišnjem tromjesečju proizveli su 77.100 vozila, 11 posto manje nego u prethodna tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:53