Uzbuna

Potencijalni kraj omiljenog voća, smrtonosni nametnik uočen na plantažama

Kolumbija izvijestila o pojavi simptoma TR4 na dvjema plantažama, pa to povukla
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Ovo je kraj banane, ili barem banane kakvu poznajemo, procjenjuje ugledni portal Wired analizirajući vijesti o pojavi ubitačnog nametnika TR4 na dvjema plantažama banana u Kolumbiji.

Podsjećajući kako je TR4 punog imena Fusarium oxysporum Tropical Race 4 gotovo uništio proizvodnju banana u jugoistočnoj Aziji prije 30 godina, Wired napominje kako se smrtonosna gljivica sada pojavila na području koje daje gotovo sve važnije izvozne sorte banana na svjetsko tržište.

- Nakon što je TR4 pronađen u plantažama banana na sjeveru Kolumbije, tamošnje vlasti proglasile su izvanredno stanje, uništavajući usjeve i karantenske plantaže u pokušaju da spriječe širenje gljivica – navodi portal, pozivajući se na izvješće kolumbijskog Poljoprivrednog instituta (ICA).

No, ICA, nakon što je izvijestila o pojavi simptoma TR4 na dvjema plantažama na sjeveru Kolumbije, ubrzo je uklonila tu obavijest sa svojih internetskih stranica. Nakon tog poteza ICA-e, kolumbijska Vlada nije ni potvrdila ni demantirala navode o izvanrednim mjerama na spornim plantažama.

Ekvadorski list Expresso, tvrdeći da posjeduje dva izvješća ICA-e o pojavi smrtonosnog nametnika u Kolumbiji, navodi kako je i ekvadorska vlada obaviještena o mjerama koje je Kolumbija poduzela na spornim plantažama. List, među ostalim, otkriva kako su plantaže prekrivene posebnim pokrivačem kako bi se spriječio prijenos nametnika na druge površine.

Wired napominje kako TR4 nastaje u tlu, odakle se na druge površine može prenijeti čak i na opremi radnika ili automobila. Nezaustavljivo napredovanje nametnika, dodaje portal, može nastati i presađivanjem biljaka.

- Jednom kada se pojavi u tlu, TR4 može ostati u stanju mirovanja godinama prije nego što zarazi biljke banane svojim korijenom, proširivši se na tkivo koje provodi vodu i hranjive tvari i izgladnjava ih prehranom – ističe Wired, prenoseći i ocjenu stručnjakinje Sarah Gurr s britanskog sveučilišta Exeter kako bi se moglo raditi o 'apokaliptičnom scenariju za sortu banane Cavendish'.

Podsjećajući kako su se proizvođači banana u Latinskoj Americi već suočili s teškim posljedicama napada nametnika Fusarium oxysporum na sortu banane Gros Michel pedesetih godina prošloga stoljeća, Wired zaključuje kako je u međuvremenu Cavendish postao najvažnija izvozna sorta, opskrbljujući oko 99 posto svjetskih potreba za bananom. Portal ističe kako je TR4, osim u jugoistočnoj Aziji, pronađen u Australij, Libanonu, Izraelu i u Indiji, zaobilazeći, donedavno, Latinsku Ameriku.

Banana je najpopularnije svjetsko voće i najvažniji izvozni adut niza zemalja u Južnoj i Srednjoj Americi. Samo Ekvador godišnje izveze banana u vrijednosti dvije milijarde dolara. U Hrvatskoj je banana najtraženije voće odmah iza jabuke i naranče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:54